“Latu-Pekka” on poissa

30.11.2021 | Panu Könönen

Suomen Ladun pitkäaikainen puheenjohtaja ja kunniajäsen Pekka Alanen menehtyi sairauskohtaukseen sunnuntaina 28.11.

Pekka Alanen (1946–2021) on menehtynyt 74 vuoden iässä. Suomen Ladun järjestöväki ehti tavata pitkäaikaisen puheenjohtajan, “Latu-Pekan”, lokakuun lopussa järjestön kokouksessa, jossa Pekka kutsuttiin Suomen Ladun kunniajäseneksi.

Kukaan ei varmastikaan olisi uskonut, että kerta jäisi viimeiseksi.

Pekka Alanen kipparoi Suomen Ladun hallitusta peräti 15 vuoden ajan (2004–2019). Hänen puheenjohtajakaudella elettiin Suomen Ladussa voimakkaan kasvun aikaa. Esimerkiksi jäsenmäärä kasvoi yli 10 000 henkilöllä. 

Latu&Polku-lehden haastattelussa Pekka kiitti hyvästä työstä hallitusta ja erityisesti henkilökuntaa, joka on ammattitaitoista ja innostavaa porukkaa.

”Suomen Ladun viestintä on kehittynyt. Hyvänä esimerkkinä juhlavuoden lumiukkokampanja. Suomen Latu tunnetaan nykyisin paremmin. Tulevaisuus näyttää erittäin hyvältä.”

Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson kertoo, että Pekan puheenjohtajakaudella vallitsi harmoania: muista liikuntajärjestöistä tuttuja kuppikuntia ja suurta draamaa ei Suomen Ladussa nähty. Pekka johti hallitustakin niin, että keskustelemalla pyrittiin löytämään kaikkeen ratkaisu.

Ei siis liene ihme, että kaikkiin osapuoliin arvostaen suhtautunut humaani Pekka tunnettiin hallituksessa Ladun ”nallekarhuna”.

Kun Suomen Ladun syyspäivillä lokakuussa 2019 juhlittiin väistyvää puheenjohtajaa, niin yhteislauluna kajautettiin Teddykarhujen huviretki -kappaleeseen sovitetut sanat, jossa Pekkaa muisteltiin ja kiiteltiin vuolaasti:

“Nyt Latu-Pekalle kiitokset oijoijoi
ja oikein suuret yhteiset soisoisoi.
Ei Suomen Latu milloinkaan voi
Latu-Pekkaa unhoittaa…”

Suomen Ladun ja Pekka Alasen yhteinen tarina alkoi jo 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa, kun Tampereen Taivaltajien Altti Luoma, sittemmin myös Suomen Ladun kunniajäsen, esitteli Pekalle Suomen Ladun toimintaa. Pekka oli tuolloin kesäharjoittelijana Altin johtamassa Pohjois-Hämeen maanviljelysinsinööripiirissä.

Pekan armeijakaveri, Suomen Ladun emeritus-toiminnanjohtaja, Tuomo Jantunen houkutteli Pekan mukaan Suomen Ladun hallintoon 80-luvun lopulla. Useampi kausi menikin järjestön neuvottelukunnan jäsenenä.

Tuomo Jantunen kertoo, että hän sai kuukausi sitten kirjeen Pekalta. Siinä Pekka muisteli presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailua Kiilopäällä helmikuussa 2017 ja kertoi yhteisestä lumikenkäilystä tunturin rinteelle: 

”Kun retki oli päättynyt ja olimme yhdessä nauttineet Kiilopään turvekammin tunnelmasta ja antimista, halusimme me oppaat kiittää presidenttiparia kannustuksesta. Me koimme koko vierailun suurena arvostuksena Suomen Ladun toimintaa kohtaan.”

Jäämme lämmöllä kaipaamaan “Latu-Pekkaa”.


Luitko jo nämä jutut?