Lappi lautasella

02.12.2020 | Tapani Leppänen

Kyllästyttääkö savuporopizza, hotellin noutopöytä tai ainainen poronkäristys? Valitsimme neljä kiinnostavaa ravintolaa, joissa lappilainen ruoka nousee uudelle tasolle.

[01] Roka, Rovaniemi. Rovaniemen kehittyvältä ravintolakartalta esittelyyn päätyi street food -henkinen Roka. Mainio osoitus siitä, että asemaravintolasta kannattaa ottaa muutama ”sivuaskel” keskustan suuntaan, vaikka kaupungissa olisikin vain läpikulkumatkalla.

Roka tekee ruokaa ajan hengessä mutta lappilaisella tvistillä – ja hyvin tekeekin.

Katuruokalistalta löytyvät sänkkärit ovat lämpimiä leipiä, Rokan tavaramerkki. Täytteeksi löytyy muun muassa poronkäristystä, joka onkin mainio vaihtoehto nyhtölihalle.

Parhaiten mieleen jäi bistro-listan puolelta valittu pohjoisen makuja esittelevä alkupala. Jaettava annos sisältää mm. graavia lohta, savumuikkuja ja poromakkaraa.

Ruokajuomaksi paikallisen panimon olutta.

Ainonkatu 3, Rovaniemi
ravintolaroka.fi
 

[02] Aanaar, Inari. Maailmalla hotellien yhteydessä toimivat huippuravintolat eivät ole tavattomia, mutta Suomessa hotelliravintola on tyypillisesti keskinkertainen ketjupaikka. Paitsi Inarin Kultahovissa.

Vuonna 1937 perustetun hotellin ravintola uudistui kymmenkunta vuotta sitten sukupolvenvaihdoksen yhteydessä, ja loppu on historiaa. Aanaar on vakiinnuttanut paikkansa Suomen parhaiden ravintoloiden listauksissa ja valittiin vastikään vuoden ravintolaksi Suomen Gastronomien Seuran toimesta.

Keittiömestari Heikki Nikulan johtama Aanaar tekee fine diningia: kekseliästä ja vähemmän kliseistä Lappi-ruokaa. Listan kulmakiviä ovat paikallinen poro ja siika, mutta nykytrendin mukaisesti keittiössä hyödynnetään myös vähempiarvoisia kaloja ja ruhon osia, metsän antimista muun muassa maarianheinää ja jäkälää.

Pääruokana tarjottu siika ei petä. Kolmesta tai viidestä ruokalajista koostuva Inari-menu on mieleenpainuva makumatka saamelaiseen gastronomiaan. Keittiön tervehdyksenä pöytään kannettu jäkälä on jäkälää, mutta ilman sitä matka ei olisi täydellinen.

Saarikoskentie 2, Inari
hotelkultahovi.fi
 

[03] Deatnu, Utsjoki. Ruokasalin isojen ikkunoiden alla virtaa Teno, Deatnu. Tämän lähempää ei kala voi ravintolaan tulla, eikä riistaa, marjoja ja muitakaan luonnon antimia tarvitse hakea kovin paljon kauempaa.

Lähiruokaa tarjoava Deatnu sijaitsee lappilaisessakin mittakaavassa ravintolakartan äärimmäisellä reunalla. Nelostietä saa ajaa päätyyn asti ja Utsjoen kirkoltakin vielä parin kilometrin koukun Vallen lomakylään.

Pistäytyminen kannattaa. Deatnun keittiössä saamelainen ruokaperinne kääntyy moderniksi bistroruoaksi. Jos Lapin makuja haluaa nauttia laadukkaasti valmistettuna ja kauniisti aseteltuna, mutta rennosti ja ilman turhaa kikkailua, Deatnu on yksi parhaista.

Ellintie 25, Utsjoki
holidayvillagevalle.fi
 

[04] King Crab House, Levi. Jos hyviä kala- ja äyriäisravintoloita saa hakea rannikoltakin, Tunturi-Lapista löytyy pienoinen yllätys.

Hiihtokeskusravintoloiden joukossa Levin King Crab House on raikas tuulahdus Jäämereltä. Paikan norjalaiset perustajat Håkon ja Toini Karlsen toimivat Ruijan rannalla sijaitsevasta Repvågista käsin.

Kuningasrapu on harvinaista herkkua ja sitä on tarjolla monessa muodossa. Chilillä ja inkiväärillä maustetussa kookoskastikkeessa tarjoiltu kattila-annos maistui pääruokana, mutta toimii yhtä hyvin jaettavana alkuruokana. Akvaariosta voi valita myös elävän saksiniekan koko pöytäseurueelle valmistettavaksi ja listalta muita jäämeren herkkuja kuten sinisimpukoita ja ruijanpallasta.

Mariankuja 6, Sirkka
kingcrabhouse.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?