Lahden reipas

06.09.2023 | Tapani Leppänen

Lapakiston luonnonsuojelualue tarjoaa haastavaa mutta palkitsevaa maastoa.

Vuonna 2011 suojeltu Lapakisto on kasvattanut suosiotaan yhtenä eteläisen Suomen kiinnostavimmista päiväretkikohteista. Kauniiden järvimaisemien lisäksi alueen vetovoima perustuu monipuoliseen polkuverkostoon, viehättäviin taukopaikkoihin ja epäilemättä myös sijaintiin Lahden seudun lähikohteena.

Suojelualueen sisälle jäävät Lapakiston ja Sammaliston järvet sekä pieni nimetön lampi. Lännessä alue rajautuu Pitkäjärven jyrkänteisiin, pohjoisessa Ahvenlammin rantaan ja idässä karuun Kalliojärveen.

Alueen reitit ovat hyvin merkittyjä muutamien kilometrien pituisia kierroksia. Soveltuvia osia yhdistelemällä syntyy runsaan 15 kilometrin pituinen maastopyöräreitti, joka näkyy kartalla punaisella. Nämä polut soveltuvat pyöräilyyn, mutta kysyvät teknisyytensä vuoksi jonkin verran kokemusta. Kivikkoa ja juurakkoa riittää.

Lapakiston paikoitusalue sijaitsee ristikankaalla. Ensimmäiset 300 metriä rullailimme Lapakiston esteettömälle taukopaikalle.

Lapakiston ja Sammaliston rannoilla kova suosio näkyy maaston kulumisena. Kulkua on ohjattu rakenteiden avulla, mutta maastopyöräilijä tietää toki, ettei suojelualueella sovi poiketa merkityiltä reiteiltä.

Sammaliston rannalla on kaksi taukopaikkaa ja iso osa reitin pitkospuista. Ne ovat hyväkuntoisia ja ajettavia.

Sammalistosta matka jatkuu Pitkäjärven rantaan. Pitkäjärvenkallio on yksi Lapakiston nähtävyyksistä ja näköalapaikosta. Paikoin negatiivisena kohoava seinämä nousee parhaimmillaan 45 metriä järven yläpuolelle. Alhaalla rannassa kulkeva karttaan vakoisella merkitty polku on vaikeasti ajettavissa, mutta sen päässä on mielenkiintoinen nähtävyys. Vain muutamia vuosia sitten sortunut jättiläismäinen lohkare on tehnyt tuhoa.

Varsinainen reitti nousee vuoren huipulle. Vastamäki on ajettavampi, mikä voisi puoltaa reitin ajamista toiseen suuntaan.

Ahvenlammin kautta saavutaan Kalliojärven rantaan. Valkoisella piirretty osuus ei sovellu pyöräilyyn, joten Kalliojärven laavulle on koukattava Sammaliston kautta. Pieni pätkä Sammaliston rantaa tulee näin ajettua molempiin suuntiin.

Mustavuori on yksi reitin näköalapaikoista ja sen kupeessa sijaitseva Kalliojärven laavu upea taukopaikka.

Suojelualueen ulkopuolella käydään kiertämässä Kilponen. Tältä suunnalta löytyy myös yhdysreitti Pajulahden urheiluopistolle. Matkan varrelle osuu viehättävä Kinnankoski ja Seelammin ympäri kiertävä lyhyt pitkosreitti. Seelammin laavu liittyy toinen toistaan viehättävämpien taukopaikkojen joukkoon.

Paluumatkalla noustaan vielä nimettömälle kalliolle. Jälleen kerran Lapakisto pääsee yllättämään avarilla maisemillaan.

[01] Sammalistonpolku, [02] Pitkäjärvenpolku, [03] Ahvenlamminpolku, [04] Kalliojärvenpolku, [05] Mustavuorenpolku

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?