Kylmä lisää energiantarvetta

29.11.2023 | Pauliina Toivanen

Kylmässä energiaa kuluu liikkumisen lisäksi lämmöntuotantoon. Siksi talviliikunnassa on hyvien varusteiden lisäksi panostettava lämmittävään ravintoon ja nesteytykseen. Raskas vaatetus, liukkaus, märkä, lumi ja pimeys voivat lisätä harjoituksen kuormittavuutta entisestään.

Noin 50–80 prosenttia kehon jäähtymisestä tapahtuu tuulen ja veden kuljettumisen seurauksena, ja jopa 70 prosenttia kehon jäähtymisestä johtuu kylmästä maaperästä. Pakkassäässä ihminen tuottaa noin 10–20 prosenttia enemmän lämpöä itselleen kuin muulloin. Märkä keli voi lisätä jäähtymistä ja siten myös energiankulutusta jopa enemmän kuin pakkanen, sillä vesi johtaa lämpöä noin 25 kertaa nopeammin kuin kuiva ilma. Tuuli vaikuttaa puolestaan siihen, kuinka kylmältä ilman lämpötila tuntuu ihoa vasten, sillä ilmavirta kuljettaa mukanaan ihon pinnalta elimistön vapauttamaa lämpöä.

Kylmässä ihminen kuluttaa energiaa etenkin lämmön tuottamiseen. Lämmöntuotantoa voi lisätä lihastyöllä tai lihasvärinällä. Yksilölliset erot ovat silti huomattavat. Kun jotkut puolustautuvat kylmää vastaan lisäämällä aineenvaihduntaansa, toiset vähentävät lämmönluovutusta antamalla kehonsa ääriosien jäähtyä. Ihon ja raajojen verisuonten supistuminen pienentävät kehon lämmönjohtavuutta ja suojaavat siten sisäelimiä jäähtymiseltä.

Riski elimistön nestetasapainon horjahtamiseen kasvaa kylmässä harjoitellessa. Jos verenkierto karkaa raajoista elimistön keskiosiin, se voi lisätä virtsaneritystä. Kylmässä ei myöskään tunne janoa samalla tavalla kuin lämpimässä harjoitellessa, jolloin nestetasapainon ylläpito saattaa unohtua. Termospullot kannattaakin täyttää nesteyttävillä ja lämmittävillä, hyvin sulavilla yrttijuomilla, keitoilla ja smoothieilla. Virtsaneritystä lisääviä yrttejä ja kofeiinia olisi hyvä välttää.

Vaikka raskas talvivaatetus voi lisätä energiankulutusta, oikeanlaisella pukeutumisella pystyy vaikuttamaan lämmönsäätelykykyyn. Kosteuden kerääntyminen iholle vähentää vaatteiden lämmönvarastointikykyä, ja siksi kylmässä harjoittelevien kannattaa suosia kerrospukeutumista ja hengittäviä sekä nopeasti kuivuvia materiaaleja. Ulkokerros eristää tuulelta ja vedeltä. Vaatteiden kostumista hikoilun vuoksi voi välttää vähentämällä kerroksia riittävän ajoissa, tuuletusaukoilla ja avaamalla vetoketjuja.

Vaikka lyhytaikainen kylmäaltistus voi lisätä viereystilaa, pitkäkestoisesti kylmä on stressitekijä. Lieväkin kehon jäähtyminen voi lisätä lihasten jäykkyyttä ja heikkoutta, liikenopeutta, älyllistä toimintakykyä ja nopeuttaa väsymistä. Tällöin myös vammautumisriski kasvaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?