Kuvaajan rukkaset

15.11.2022 | Tapani Leppänen

Norjalainen Vallerret pitää valokuvaajan kädet lämpimänä. Pikatestissä kylmiin olosuhteisiin suunnitellut Skadi Zipper -rukkaset.

Valokuvaus on erottamaton osa retkeilyä. Talvioloissa siihen liittyy omat haasteensa. Kameran käsittely on hankalampaa, tekipä sitä hanskat kädessä tai kohmeisin sormin.

Tämän tietävät myös norjalaiset. Vuonomaassa syntynyt Vallerret tarjoaa ratkaisuksi kokonaista mallistoa valokuvaajalle suunniteltuja käsineitä. Ideana on, että sormet saa esille hanskoja riisumatta.

Testiin saapuneet Skadi Zipper -rukkaset pääsivät mukaan viime talven hiihto- ja luisteluretkille. Joukkoon mahtui myös pidempi tunturivaellus.


Skadi on tuplahanska. Primaloftilla ja merinovillalla vuoratussa rukkasessa on käytetty vuohennahkaa, mokkaa ja polyesteriä. Sisällä on erillinen Power Strech Pro -sormikas.

Vaikka valokuvaajalle suunniteltu Skadi ei varsinaisesti ole hiihto- tai retkeilyrukkanen, materiaaleista ja yksityiskohdista se ei jää kiinni. Tärkeimpiin yksityiskohtiin kuuluvat rannelenkit, jotka varmistavat, että rukkaset eivät riisuttunakaan karkaa tuulen mukana. Niin, ja tietenkin vetoketjut, joiden avulla sormet saa esille.

Erilaisia luukkuhanskoja on tehty maailman sivu ja varsin vaihtelevalla menestyksellä. Usein kämmenpuolelle taittuva kärki on tiellä ja istuu suljettunakin vain kohtalaisesti.

Skadi avautuu rukkasen kärjestä, noin puolelta mitalta. Ratkaisu on toimiva, kun ottaa huomioon, ettei käsiä ole tarkoitus saada kokonaan esille. Luukkua raottamalla saa esiin sormen, kaksi tai tarvittaessa neljä. Kameran käsittelyyn se riittää hyvin, mutta muihin askareisiin vain välttävästi.

Vedenpitävä YKK-vetoketju on nopea avata, mutta vaikeampi sulkea etenkin rukkaset kädessä. Käytännössä ketju tulee usein suljettua hampailla.

Peukalo tulee ulos perinteisestä luukusta. Taittuvalle kärjelle on magneetti, jonka käytännön merkitys jää vähäiseksi.

Kuvauskäytössä Skadi on parhaimmillaan silloin, kun kameran kanssa työskennellään pitkiä aikoja. Yksittäisen otoksen räpsäisee yhtä hyvin – tai oikeastaan paremmin – ilman hanskoja.


Mitoitukseltaan Skadi on istuva, sillä napakalla hanskalla saa parhaan tuntuman kameraan. Jos pääpaino on kuvaamisessa, koon voi valita taulukon mukaan. Jos haluaa mukavamman ulkoilurukkasen, kannattaa ottaa kokoa isompi.

Hiihtorukkaseksi Skadi on hivenen lyhyt. Ranteessa oleva resori on hyvä, mutta varsi saisi olla reilumpaa hihan päälle kiristettävää mallia.

Erillinen sisähanska ei tietenkään helpota pukemista, mutta mahdollistaa kuvaamisen ja erilaiset yhdistelmät. Rukkasen sisälle voi valita kelin mukaisen käsineen tai vaikka kynsikkäät. Joustavien Power Stretch -sormikkaiden saumoista pääsee eroon kääntämällä ne nurin päin. Parhaimmillaan Skadi on kokonaan ilman sisähanskaa, jos vain paljain sormin tarkenee kuvata.

Rukkasille on vaikea antaa kovin tarkkaa pakkasrajaa. Mitä enemmän kuvaamiseen liittyy paikallaanoloa, sitä nopeammin se kuitenkin tulee vastaan. Vuorillisenakaan Skadi ei ole arktisten olojen rukkanen, mutta liikkeessä sen lämpö riittää pitkälle.


Luitko jo nämä jutut?