Kuukauden ulkoiluteot

02.03.2021 | Anne Rautiainen

Suomen Ladun jäsenyhdistykset kohentavat paikallisia olosuhteita.

Suomen Latu haluaa tehdä jäsenyhdistysten upeaa työtä näkyväksi. Neljä kertaa vuodessa nostamme esiin Kuukauden ulkoiluteon, eli jonkin jäsenyhdistyksemme tekemän, paikallisia ulkoiluolosuhteita kohentaneen idean ja sen toteutuksen.
 

SUONENJOEN LINTHARJULLE HIENO MAASTOPYÖRÄILYREITISTÖ
Suonenjoen Lintharjulle suunniteltiin ja tehtiin kunnollinen maastopyöräilyreitistö Suonenjoen Latu ry:n maastopyöräilyjaoksen, Suonenjoen kaupungin ja paikallisten maastopyöräilyn harrastajien yhteistyöllä.  Ajettavaa riittää, sillä reittejä on kolme: 7,7 km, 14,3 km ja 18 kilometriä. Reitit kulkevat jo olemassa olevia uria, kuten maastoon luontaisesti syntyneitä polkuja, metsäkoneen uria ja teitä pitkin. Ylläpitäjänä toimii Suonenjoen kaupunki, joka vastaa myös reittiopasteista.
 

TIIRISMAAN LATU RY: POPUP-POLUILLA NOPEASTI UUSIA REITTEJÄ
Poikkeuksellinen koronakevät lisäsi ulkoilua ja monet tunnetut ulkoilureitit ja luontokohteet ruuhkautuivat. Salpausselkä ja Lahden-Hollolan monet lähimetsät ovat varsinaisia polkuparatiiseja – tai polkuryteikköjä. Mihin polku vie? Onko se pitkä? Joku pelkää eksymistä, toista ei polveilevilla poluilla seikkailu kiinnosta. Ohjatut yhteislenkitkin olivat pakkotauolla.

Tiirismaan Ladussa tilannetta keksittiin helpottaa tilapäisillä PopUp-poluilla. PopUp-poluilla tarkoitetaan tavallisia luonnonpolkuja, jotka reititettiin mukaviksi kulkea, merkattiin kuitunauhalla ja joista jaettiin tietoa sekä Facebookissa että polun varrella. Suosio ja julkisuus olivat hurjat!
 

VANHA METSÄHALLITUKSEN TUKKIKÄMPPÄ PELASTETTIIN VUOKRATUVAKSI
Reisjärvellä toimiva Maaselän Latu huomasi, että Metsähallitus oli luopumassa osasta vanhoja kämppiään ja purkamassa niitä. Purkulistan kärjessä oli Ison Hiisijärven vanha tukkikämppä, jolle Metsähallituksella ei ollut käyttötarvetta.

Kämpän tarina uhkasi loppua. Mutta ei, kämppä jatkaa tehtävässään ulkoilijoiden vuokratupana ainakin seuraavat 30 vuotta, mikä on latuyhdistyksen ja Metsähallituksen välisen vuokrasopimuksen kesto.
 

UUSI ULKOILUPOLKU IITTIIN
Iitin Latu oli yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa ideoimassa ja rakentamassa noin kahdeksan kilometrin pituisen ulkoilupolun Radansuun kylän ympäristöön. Suunnittelijaksi ja hankkeen koordinaattoriksi löytyi Iitin Ladun hallituksesta kylän oma poika, Pentti Kivinen. Polku on saavuttanut heti kuntalaisten suosion ja tekijöille sataa kiitosta niin, että korvia kuumottaa. 

Lisätietoa kuukauden ulkoiluteoista Suomen Ladun sivuilta.


Luitko jo nämä jutut?