Kolme kevyttä randosettiä

20.04.2018 12:19 | Tapani Leppänen

Keveys on valttia, kun rinteet noustaan lihasvoimalla. Kolmesta eri lähtökohdasta kasatut suksipaketit osoittavat, että nykyaikaisilla randonnée-välineillä se on ihan uudella tasolla. Vaikka valinta on ylä- ja alamäkiominaisuuksien välinen kompromissi, uudet materiaaliratkaisut tekevät siitä paremman kuin luulitkaan. | Teksti Tapani Leppänen

SUKSET. Takavuosina puuterisuksen uskottavuus mitattiin millimetreissä, nyt yhä useammin grammoissa.

Sukset kapenevat ja kevenevät. Jos ne parhaimmillaan tai pahimmillaan kasvoivat 130 millimetrin vyötärömittoihin, kaupallisimmat mallit asettuvat nyt sadan millimetrin tuntumaan. Skinnatessa kevyemmän suksen merkitys korostuu, mutta kokonaisuuden kannalta olennaista on se, että uuden materiaalitekniikan avulla samat laskuominaisuudet saadaan aiempaa kevyempään ja kapeampaan sukseen.

Taikasana on hiilikuitu – yhdistettynä entistä kevyempiin ydinmateriaaleihin.

Amerikkalainen DPS on hiilikuiturakenteisten suksien pioneeri. [01] Wailer 112 -suksessa (999 €) on DPS:n kevein hiilikuitu-balsapuurakenne.

Mallinimen numero on vyötärön leveys. Jos DPS on moderni freeride-suksi, voisi balsa-pellava-hiilikuitu -rakenteella toteutettu [02] Black Diamond Helio 95 Carbon (800 €) olla ultrakevyt touring-suksi. Tai sitten sitä voitaisiin kutsua nykyajan all mountain -sukseksi. Niin monipuolisia uudet sukset parhaimmillaan ovat, että luokittelu on vaikeaa ja osin tarpeetonta. Entistä useampi hiihtäjä etsii itselleen yhtä yleispätevää paria ja yhä useammin myös löytää etsimänsä.

Kun matka pitenee, suksi kapenee ja kevenee. Ääripäätä edustavissa kisasuksissa puuydin on korvattu maastohiihtosuksista tutulla synteettisellä kennorakenteella. [03] La Sportiva Gara Aero -suksessa (919 €) vyötärön leveys on enää 64 mm. Tällaisessa suksessa laskuominaisuuksista tingitään jo reippaanlaisesti, vaikka niitäkin voisi kuvailla suksen mittoihin nähden hämmästyttävän hyviksi.

SITEET. Dynafitin kehittämästä thech-siteestä on muodostunut touring-puolen standardi. Yksinkertaisilla tapeilla kiinnittyvän siteen ylivoimainen etu on keveys ja kengän vapaa liikkuvuus skinnatessa. Toisaalta on selvää, että tukevuus kärsii alamäessä sitä enemmän, mitä kevyempään siteeseen mennään.

[04] Marker Kingpin (470 €) tarjoaa tuhdimpaa tuntumaa yhdistämällä tech-siteen etuosan ja perinteisen siteen takaosan.

Sitä mukaa kun siteet kevenevät, ne muuttuvat riisutummiksi. Ensin katoavat jarrut ja kaikkein keveimmistä kisasiteistä jopa laukaisumekanismit.

Tässä katsauksessa DIN-arvoihin 4–10 säädettävä [05] Dynafit TLT Speed Radical (329 €) edustaa keveyden keskitietä ja täysin riisuttu [06] ATK SL Evo World Cup (399 €) jo lähes äärimmilleen vietyä minimalismia.

KENGÄT. Salomon määrittelee [07] MTN Lab -huippumallinsa (579 €) tukevaksi vapaalaskumonoksi, joka muuttuu ylämäessä kevyeksi vaelluskengäksi. Mainospuheillaan se kiteyttää monen hiihtäjän toiveet.

Uudet materiaalit ovat tehneet ihmeitä myös hiihtovaelluskengille. Perinteinen Pebax-muovi on korvattu helpommin muokattavalla Grilamidilla. Hiilikuitu on päivän sana jalkineissakin, mutta keveyden lisäksi myös mukavuus ja toiminnallisuus ovat nousseet uudelle tasolle.

Kävelyasentoon vapautettu randonnée-kenkä taipuu jo enemmän kuin nilkka antaa myöden.

[08] Arc'teryx Procline Carbon Lite (730 €) on pykälää kevyempi vaelluskenkä, jota markkinoidaan hiihtovaelluksen ohella jopa kiipeilyyn.

Kisapäässä kenkienkin grammat on viilattu ihan omalle tasolle. [09] La Sportiva Syborg (659 €) on ylämäessä kuin lenkkitossu ja sopii kisailijoiden ohella ultrakevyitä välineitä etsivälle vaeltajalle.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?