Koko perhe melomaan

02.06.2021 | Susanne Blomqvist

Melonta on hieno harrastus, joka tarjoaa aivan uudenlaisen “sorsaperspektiivin” luonnon tarkkailuun. Hyvillä ennakkovalmisteluilla retkimelonta sopii myös koko perheen harrastukseksi.

Pienen lapsen kanssa on helpointa meloa avokanootilla, jossa lapsi istuu keskellä kanootin pohjalla aikuisten meloessa.  Sieltä lapsi voi rauhassa katsella maisemia, napostella eväitä tai vaikka puuhastella omia pikku puuhia.

Retkimakuualusta kanootin pohjalla eristää vedestä hohkavan kylmyyden. Isomman lapsen kanssa melotaan joko kajakkikaksikolla tai avokanootilla, jolloin lapsi meloo edessä ja aikuinen takana.

Koululaisen tai teinin kanssa melonnan harrastamisen ja tekniikan opettelun voi aloittaa oikein hyvin yhdessä. Rauhassa lajiin tutustuen, melonnasta voikin tulla elinikäinen yhteinen harrastus. Oikein suositeltavaa on myös mennä melonnan alkeiskurssille yhdessä, jolloin oppii alusta lähtien oikean melontatekniikan ja kaluston käsittelyn.

Kunnioitus ja nöyryys luonnon voimia kohtaan on hyvä pitää aina mielessä, mutta erityisesti vesillä liikuttaessa. Melontaretkellä pienetkin olosuhteiden muutokset voivat vaikuttaa retken onnistumiseen ja turvallisuuteen. Oikea asenne, riittävät tiedot ja taidot sekä ennakointi varmistavat retken onnistumisen.
 

VINKIT MELONTARETKELLE

  • Muista vesiturvallisuus
  • Varaa eväitä käden ulottuville
  • Huomioi reitin suunnittelussa lapsen ikä
  • Aloita tyynellä säällä ja suojaisilla reiteillä
  • Melo rantojen läheisyydessä

suomenlatu.fi/perhemelonta


Luitko jo nämä jutut?