Koe vetolossin riemu ja kuuluisan kaunis laavupaikka Teijolla

01.06.2022 | Jonna Saari

Sujauta vedenkestävät kengät jalkaan ja lempparieväät reppuun, kun lähdet keväiselle Sahajärven kierrokselle. Nauti laavun molemmin puolin liplattavasta järvestä ja haasta itsesi kulkemaan koko pitkä rengasreitti vaikkapa treenin nimissä!

Sahajärven seikkailuhenkisen kierroksen kutkuttavinta antia ovat kaksi vetolossia, Kalasuntin ihana saari laavuineen sekä korkealta kalliolta avartuva hieno maisema Teijon metsiin ja Sahajärvelle. Tämä lähes yhdeksän kilometrin mittainen rengasreitti antaa kulkijalleen hauskuuden lisäksi myös haastetta. Maastonmuotoja riittää, ja maisemat vaihtelevat avokalliosta tiheän metsän siimekseen. Kalasuntin laavu on kierroksen ainoa taukopaikka.

Perille
Salon suunnasta Teijon kirkonkylää lähestyttäessä seurataan Perniön viittaa ja käännytään siispä Merikulmantieltä vasemmalle Sauruntielle. P-alueen nimi on [01] Laviakallio ja se on osoitteessa Sauruntie 910, viitoitettu selkeästi Sauruntieltä. Liikkeelle voi lähteä myös edempää [02] Nenustannummen P-alueelta, Sauruntie 647.

Reittimerkinnät
Puinen oranssi vinoneliö.

Palvelut
[03] Kalasuntti-nimisessä saaressa on suosittu laavu ja sen ohessa käymälä. Saareen mennään ja sieltä jatketaan eteenpäin vetolossilla. Pystyt kulkemaan Sahajärven kierroksen vain sulan veden aikaan, kun lossit ovat käytössä – syksyisin ja keväisin seuraa siispä kansallispuiston tiedotuksia.

Nähtävyydet
Poikkeuksellisen kauniilla paikalla kalliosaaren kapealla kannaksella sijaitseva Kalasuntin laavu on eräs Teijon kansallispuiston rakastetuimmista kohteista. Lapsia ja miksei aikuisiakin riemastuttavat myös saaren molemmin puolin olevat [04] vetolossit, jotka totisesti tuovat vaihtelua perinteiseen jalkapatikkaan! Reitin varrella on myös hieno näköalapaikka, kun maisema avartuu korkealta, karulta kalliolta kohti järveä ja sitä ympäröiviä metsiä.

Nauti vetolossimatkasta
Vetolossit eivät ole aivan jokaisen retkeilyreitin tarjontaa, ja niinpä ne tuottavat erityistä iloa ja mielenkiintoa kohdalle sattuessaan. Lossi ei liikahda aivan kevyestikään, vaan vaatii voimaa, ja vettäkin siinä hieman saattaa roiskua. Kalasuntin vetolossien matkat ovat 70 ja 90 metriä. Niiden aikana ehditkin saada aimo maistiaisen tästä hauskasta menopelistä. Muista ihailla myös maisemia ja nauttia tuulenvireestä köydenvedon ohessa! 


Luitko jo nämä jutut?