Kiteen kaunotar

01.03.2023 | Jonna Saari

Vain hieman lestiä leveämpi polku johdattaa metsän havuntummaan siimekseen. Talven nipistämät varvut rahisevat viistäessään lahkeita kulun käydessä harjun kapealle huipulle. Pian pilkistävät puiden takana vedet, ja rinne pudottautuu jyrkkänä alas molemmin puolin. Polun laskeutuessa rantaan sen lumo syvenee, pian ilmassa tuoksuu myös suon raikkaus.

Parppeinlammen luontopolku (2,4 km) on osa Kiteen Erä- ja riistapolkua. Polku nousee vedet jakavalle harjulle, viistää kutkuttavasti rantaviivaa, ohittaa suon ja halkaisee soman havumetsän. Koko perheelle sopivan kierroksen parasta antia on sen kaunis ja rauhoittava luonto, josta hyvät infotaulut antavat tietoa. Tauko-, uinti- ja tulistelumahdollisuus löytyvät lähtöportin tuntumasta, mistä alkaa myös reitistön toinen kierros, riistateemainen Hietaniemen eräpolku (2,3 km).


Parppeinlammen kierros
Kiteen keskustasta ajetaan n. 10 km tietä 487/482 Rääkkylän suuntaan, kunnes iso Kiteen erä- ja riistapolun opaste ohjaa kääntymään vasemmalle Anttilantielle. Periltä löytyy runsaasti parkkitilaa, reitistön portti sekä suuri opastaulu.

Reittimerkinnät
Puiset viitat sekä matkan varrella maalimerkit puissa.

Palvelut
Reitin lähtöpisteen tuntumassa on uimaranta, tulipaikka ja kota.

Näe ja koe
Parppeinlammen kierros lukeutuu Kiteen kauneimpiin huollettuihin reitteihin sisintä hellivän luontonsa ansiosta. Oriveden rannalla kohoavalla, Parppeinlammen Muljulanselästä erottavalla harjulla on ylvästä astella ikiaikaista polkua pitkin. Harjanteen laskeutuessa järven tasolle solisee kannaksen poikki kaunis, pieni puro, jonka pikkuruiselta sillalta sitä voi katsella ja kuunnella. Rantapolku johdattaa Syvälahteen ja Ruunalahteen kulkien visusti vesirajassa jyrkän metsärinteen juurella, nautinnollisen suojaisissa tunnelmissa. Ruunalahdella polun vierellä on hehkuvan värinen suo, jonka saattelemana sukelletaan kuin liukuvärjättyjen puunrunkojen metsään.

Tällä palstalla Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari esittelee päiväretkikohteita.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?