Kiilopään Tunturihaaste houkuttelee Lapin ruskavaellukselle

27.05.2021 | Tomi Savolainen

Haaveiletko ruskavaelluksesta, mutta et uskalla yksin lähteä? Kiinnostaako fastpacking-retkeily? Molempiin kysymyksiin vastauksen tarjoaa syyskuussa järjestettävä Kiilopään tunturihaaste.

Kiilopään Tunturihaaste kokoaa vaeltajat ruskan lopulla Kiilopäältä Luirolle vievälle rengasreitille. Uutukainen tapahtuma voi olla ensimmäinen pitkä Lapin vaellus, uudenlaisten päivämatkojen kokeilu tai vaelluksen juhlaviikko samanhenkisten kanssa tuntureiden erämaassa.

Osallistujat voivat vaikuttaa paljolti oman Tunturihaasteensa haastavuuteen. Aikaa on varattu viikko. Se mahdollistaa rauhallisen vaelluksen, mutta edetä voi myös ripeään fastpacking-henkeen, vaikka läpi syksyisen yön.

Tunturihaasteen voi vaeltaa oppaan vetämässä ryhmässä tai itsenäisesti.

Lisää fyysistä haastetta saa halutessaan vapaavalintaisesta pistosta Koilliskairan korkeimmalle tunturille Sokostille. Luiron leiristä huipulle kertyy 435 korkeuserometriä nousua ja palatessa tietysti saman verran laskua.

Ne vaativat aikansa, vaikka raskaat kantamukset saavat jäädä Luiron leiriin Sokostin huiputuksen ajaksi.


Tunturihaasteen voi vaeltaa oppaan vetämässä ryhmässä tai itsenäisesti. Ensikertalaiselle viikon vaellus itsessään tarjoaa haasteen, jonka ratkomista opastus ja yhteisöllisyys helpottavat. Kokeneemmilta kulkijoita tarttuu varmasti oppeja tuleville retkille.

Tapahtuman aikaan 19.–25.9. ruska on yleensä kääntymässä lopuilleen. Koivujen helein keltainen on alkanut rusehtua. Tuuliset säät vievät etenkin puurajan kieppeiltä lehtiä, mutta ne sinnittelevät yhä suojaisissa paikoissa.

Maan kamaralla punaiset hohtavat vielä pitkään Tunturihaasteen jälkeenkin.

Tunturihaaste vie Luirojärven kierrokselle. Sen pituus on reittiversiosta riippuen 75–80 kilometriä ilman käyntiä Sokostilla. Kiilopäältä matka alkaa Suomunruoktun kautta ja jatkuu Tuiskukuruun.

Urho Kekkosen kansallispuiston suurin järvi Luiro jylhine tunturimaisemineen painuu mieleen – kuten myös rentoutuminen erämaasaunassa uinteineen.

Luirolla kokemuksia voi vaihtaa myös ruska-ajan tupaoppaiden kanssa. Luiroguide-toiminta alkoi viime syksynä.


Paluumatkalla askeleet kantavat Padagovan kautta tunnelmalliselle Lankojärvelle. Rautulammella osallistujat näkevät Rautulammen uutukaiset tuvat, joskin unille he käyvät mukana kantamiinsa telttoihin kuten muillakin leiripaikoilla.

Kiilopään Tunturihaasteen järjestää Suomen Latu. Tapahtuma on Suomessa ainutlaatuinen, mutta Ruotsissa Nikkaluoktasta Abiskoon järjestettävä Fjällräven Classic on houkutellut kulkijoita vuodesta toiseen.

Tunturihaaste piti alun perin järjestää kesäkuun yöttömän yön aikaan. Järjestäjät siirsivät tapahtuman hyvissä ajoin ruskalle, sillä alkukesään kohdistui vielä keväällä melkoinen epävarmuus koronarajoituksista.

Kiilopään tunturihaaste 19.–25.9.2021. Tarkemmat tiedot vaellustapahtumasta osoitteessa kiilopaa.fi/tunturihaaste.


Luitko jo nämä jutut?