Kiilopään retkeilyopas

27.02.2020 | Jouni Laaksonen

Maaliskuussa ilmestyvä Kiilopään retkeilyopas paljastaa tämän upean kohteen julkiset luontosalaisuudet.

Kiilopään uudessa retkeilyoppaassa esitellään alueen historia, luonto ja tarvittavat taustatiedot, mutta ennen muuta punaisena lankana ovat reitit. Samassa paketissa on 96-sivuinen kirja ja ulkoilukartta (1:50 000).

Millaisia merkittyjä reittejä Kiilopään ympäristössä on päiväretkeilyyn kesällä, entä parhaat latulenkit talvella? Millaisia vaelluksia voi tehdä merkittyjä reittejä pitkin?

Lisäksi kirjassa suunnataan parhaille rengasvaelluksille merkittyjen reittien alueen ulkopuolelle. Esimerkiksi Lumikurun kierrokseksi voitaisiin kutsua pariviikkoista vaellusta, joka vie kansallispuiston sydänosien huikeimpiin näköalapaikkoihin ja jossa silti lähes joka kilometrille on polku jalkojen alla.

Kartan toisella puolella näkyvät kesän ja syksyn päiväreitit sekä esitellyt patikkavaellukset kukin omalla tunnusvärillään, ja toisella puolen latulenkit samoin värikoodattuina.

Kirjassa ja kartassa on myös laaja joukko pistemäisiä kohteita reittien läheltä, mutta hieman syrjästä. Esimerkiksi päiväretkialueen Kiilopään lähikurut, Pessinlampi ja Luulammen lähteensilmät, samoin kuin kaukaisemmat Tuiskukurun peuranpyyntikuopat, Luirojärven länsipuolinen näköalapaikka, Meänteisen kenttä, Maalpurinojan vesiputous ja muut hienot kohteet rikastavat retkiä entisestään.

Jouni Laaksonen: Kiilopään retkeilyopas. Calazo ja Suomen Latu maaliskuu 2020, calazo.fi.


Luitko jo nämä jutut?