Kevyt vaellusrinkka

06.09.2023 | Tapani Leppänen

Rinkan painoon vaikuttaa myös rinkka itse. Pikatestissä kevyt mutta monipuolinen Granite Gear Crown.

Vuosikymmenten kuluessa vaellusrinkkani tilavuus on pienentynyt muiden varusteiden mukana. Alkuaikoina tuli kannettua ylimääräistäkin.  

Keventämisen kierre palkitsee, mutta harva tulee ajatelleeksi, että lopulta painavin yksittäinen varuste on itse kantolaite.

Jos turhat tavarat on karsittu ja tarpeelliset päivitetty kevyempiin, on aika punnita rinkka.


60-litrainen Granite Gear Crown on pienin, mutta samalla ylivoimaisesti kevein rinkka, jolla olen lähtenyt viikon vaellukselle. 1200 gramman tyhjäpaino leikkaa nykyisestä rinkastani kilon. Lähtötilanne voisi olla huonompikin, sillä monet suositut vaellusrinkat painavat 3,5 kiloa, jotkut ylikin.

Viiden päivän vaellukselle lähtöpainoa kertyi ruokineen 13,5 kiloa. Vaikka varusteet ovat tarkkaan harkittuja, en pidä itseäni kevytretkeilijänä.

Äärimmilleen vietynä keventäminen tarkoittaa luopumista. Granite Gear Crown onkin kiinnostava rinkka juuri siksi. Painoonsa nähden siinä on kaikki perinteisen vaellusrinkan toiminnallisuudet ja tukku nerokkaita yksityiskohtia kuten irrotettava lantiovyö ja läppätasku, joista tulee paras näkemäni päivälaukku.

Yksi rinkan eduista onkin sen skaalautuvuus. Erikseen ostettava alumiinikaari tuo ryhtiä raskaamman kuorman kanssa. Alle 15 kilon kantamuksilla eroa ei juuri huomannut.
 

Harva tulee ajatelleeksi, että lopulta painavin yksittäinen varuste on itse kantolaite.


Rinkka tuntuu kokoaan suuremmalta, mikä johtunee ulkopuolella olevista taskuista. Aivan erityisesti ihastuin sivuilla oleviin ”pullotaskuihin”, joihin mahtuu helposti vaikka teltta tai makuualusta. Etuosaa peittävä verkkotasku syö mukavasti tavaraa ja on omiaan sadevaatteille ja muille kosteille varusteille.

Isompiin rinkkoihin verrattuna joutuu luopumaan erillisestä alataskusta ja nykyrinkoissa yleistyneestä etuosan sisäänkäynnistä. Päätaskun ainoa sisäänkäynti on rullattava suuaukko. Toisinaan rinkkaa joutuu penkomaan. Päivän aikana tarvittavat varusteet kannattaakin pakata päällimmäiseksi.

Ohut kangas ja kapeat hihnat säästävät grammoja. Samalla varusteiden suojaaminen kosteudelta muuttuu tärkeämmäksi.

Kantojärjestelmä on yksinkertainen, mutta tähän kokoluokkaan toimiva. Lantiovyön leveyttä voi muuttaa portaattomasti tuumakoon mukaan, mutta selän pituutta ei voi säätää. Oikea koko valitaan kolmesta vaihtoehdosta.


Luitko jo nämä jutut?