Kesää odotellessa

29.05.2024 | Tapani Leppänen

Enemmän paita kuin takki. Merinovillasta valmistettu juoksuvaate suojaa säältä.

Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen. Juoksuvaatteiden kohdalla se tahtoo tarkoittaa, että välikaudet ovat pidempiä kuin varsinainen sesonki.

Devoldin Running Cover -malliston vaatteet tulevat tähän väliin.

Merinovillaista Zip Neck -paitaa markkinoidaan uloimpana kerroksena, mitä se voi olla myös suoraan iholla. ISPO-messuilla sama pusero palkittiin välivaatteiden kategoriassa.

Kysymys onkin eräänlaisesta hybridistä. Vaate on parhaimmillaan silloin, kun paita ei riitä, mutta takki on liikaa.
 

Vaate on parhaimmillaan silloin, kun paita ei riitä, mutta takki on liikaa.


Merionovillasta valmistetun puseron etupuoli on tiiviiksi kudottua tuulenpitävää sekoitekangasta. Selkäpuolen 100 % merinoneulos hengittää.

Vertailua voi hakea kahdesta suunnasta. Markkinoilla on yhtäältä tuulensuojakerrastoja ja toisaalta samalla periaatteella toimivia softshell-takkeja. Tämä on jotain siltä väliltä, mutta ehdottomasti enemmän paita kuin takki.

Zip Neck on varustettu puolipitkällä kaksisuuntaisella vetoketjulla. Pukemisen lisäksi vetoketju helpottaa tuuletusta. Korkea kaulus suojaa hyvin.

Malliston alaosa asettuu onnistuneesti juoksutrikoiden ja housujen välimaastoon. Leikkaus on kapea, muttei niin ihonmyötäinen kuin trikoissa.

Tuulenpitävä etupaneeli ulottuu polvien alapuolelle. Paidasta poiketen se on ommeltu villaneuloksen päälle, mikä tarkoittaa, että housut ovat edestä kaksinkertaiset. Lahkeensuun vetoketjut helpottavat pukemista, ja sivusaumassa on pieni avaintasku.


Materiaalina villan edut liittyvät lämmönsäätelyyn ja antibakteerisuuteen. Se ei kerää tekokuitujen tapaan hajuja, ja pelkkä tuuletus riittää raikastamaan myös juoksuvaatteen.

Merinovillan suosio on kasvanut kerrastoista urheiluvaatteisiin – myös kesällä. Näidenkin vaatteiden materiaali on ohutta, vain 135 g/m2 neulosta. Tuulenpitävään etuosaan yhdistettynä se pitää kehon lämpimänä, mutta hengittää eri tavalla kuin tuulitakki. Villa imee kosteutta, mutta myös haihduttaa sitä. Kostuessaankin se tuntuu kuivalta eikä liimaudu iholle.

Running Coverit ovat parhaimmillaan niinä alku- tai loppukesän päivinä tai viileinä aamuina, kun mietit, pitäisikö laittaa takki vai juosta ilman. ”Kuoripaita” sopeutuu takkia paremmin myös lämpötilan vaihteluihin, kun aurinko alkaakin yllättäen lämmittää.

Zip Neck on parhaimmillaan kymmenen asteen molemmin puolin. Viileämmällä säällä sen alle voi pukea aluspaidan. Housut vastaavat sellaisenaan niin sanottuja talvitrikoita ja ovat parhaimmillaan niillä keleillä, kun puseron alle tarvitaan se aluspaita.

 


Luitko jo nämä jutut?