Kerrospaita

02.12.2020 | Panu Könönen

Helly Hansenin Lifa-teknologia perustuu lämmittävään ja kosteutta siirtävään vaatekuituun.

Monella tulee Helly Hansenista ensimmäisenä mieleen Lasse Mårtensonin ikivihreä "Kaikki paitsi purjehdus on turhaa". Eikä ihme, kapteeni Helly Juel Hansen aloitti yrityksen 1800-luvun lopussa myymällä vedenpitäviä takkeja merikarhuille. Myöhemmin Helly Hansen on laajentanut muihinkin ammattilaisvaatteisiin, yleisulkoiluun sekä tietysti rinnevaatetetukseen.

Perinteisillä pohjoismaisilla ulkoilubrändeillä on usein myös oma kangas. Fjällrävenillä se on G1000, Helly Hansenilla Lifa. Markkinointiviestinnässä Lifasta puhutaan suurisuuntaisesti teknologiana, mutta lopputuote on tekninen vaate, joka on tehty yhdestä tai useammasta kankaasta.

Paita on hyvin laadukkaasti toteutettu.

Lifa-kangas kehitettiin 1970-luvulla ja se  mullisti silloin ulkoiluvaateteollisuuden: tuote oli ensimmäinen tekninen aluskerros, joka siirsi kosteuden pois iholta ulompaan kerrokseen haihtumaan. Lifa piti (ja pitää edelleen) käyttäjänsä lämpimänä ja kuivana. Tämä lienee tuttua kaikille teknisiä alusvaatteita käyttäneillä. 

Nykyisin Lifa-kuitua on yhdistetty esimerkiksi Primaloft-vanuun, jonka avulla on saatu 20 prosenttia kevyempi tuote ilman, että eristävyys kärsii. Syksyllä lanseeratussa Lifa Infinity Pro -takissa kyseinen kuitu tekee pinnan vettähylkiväksi, jonka ansiosta mitään muuta käsittelyä ei kankaalle tarvita. Takki on siis eräänlainen vihreämpi tuote, kun ympäristöä rasittavaa erillistä käsittelyä ei tarvita.

Lifa on yhdistetty myös trendikkääseen merinovillaan testaamassani aluspaidassa.

Lifa Merino Midweight ½ Zip -paidassa Lifa-kuitua ei ole "ujutettu" merinovillan sekaan, vaan paidassa on kaksi kerrosta: merinovillainen päälikerros ja alempi Lifa-kankainen kerros. Pelkkä merinovillainen aluspaita kutittaa osaa väestöä, joten teknisestä kankaasta ihoa vasten on paljon iloa varsinkin heille. Paita on myös erittäin lämmin, huomattavasti lämpimämpi kuin pelkästä merinovillasta kudottu.

Testasin kuluneen syksyn aikana paitaa niin ulkotenniksessä, lenkeillessä kuin lapsen kanssa ulkona touhutessa. Syksy oli poikkeuksellisen lämmin, joten Lifa-paita riitti ainoana yläosana hikilenkkeilyyn marraskuuhun asti. En olisi uskonut. 

Paita on hyvin laadukkaasti toteutettu, ja mikä parasta se kestää erittäin hellävaraisen konepesun. 


Luitko jo nämä jutut?