Kävelykipinä innosti suomalaiset teille ja poluille

02.06.2021 | Maija Raasakka

Kävelykipinä keräsi tuhansia osallistujia ympäri Suomen – Kävelykilometrikisa jatkuu yhä.

Tahko Pihkala -seuran ja Suomen Ladun valtakunnallinen Kävelykipinä -kampanja päättyi virallisesti tiistaina 25. toukokuuta. Yhdistykset ja muut organisaatiot ovat kuitenkin järjestäneet hyvin joustavasti suurempia ja pienempiä kävelytapahtumia halki toukokuun, ja vielä tälläkin viikolla kävellään yhteisesti monella paikkakunnalla.

Kävelykipinään osallistui toistasataa erillistä yhdistystä ja muuta organisaatiota. Viimeisen neljän viikon aikana on kävelty joka päivä Kävelykipinän merkeissä jossakin päin Suomea. Lisäksi moni toimija on ollut mukana järjestäen muunlaisia kävelymahdollisuuksia kuten omatoimisesti kierrettäviä reittejä.

Suomen Ladun jäsenyhdistyksiä on ollut mukana yhteensä 78, Helsingistä Sodankylään ja Vaasasta Joensuuhun. Moni teki yhteistyötä kunnan liikuntatoimen kanssa.

"Kattavasti edustettuna ovat olleet myös Eläkeliitto sekä Kansalliset Seniorit, joista kummastakin osallistui noin kolmekymmentä yhdistystä pitkin Suomea. Kuntia on ollut aktiivisesti mukana noin 30. Lisäksi mukana ovat olleet esimerkiksi Hengitysliitto, Marttaliitto, joitakin partiolippukuntia, Suomen Urheiluopisto sekä reserviläisjärjestöjä", Tahko Pihkala -seuran puheenjohtaja Tuomo Jantunen kertoo.
 

Maaottelumarssin juhlavuotta on muisteltu muuallakin, esimerkiksi Reserviupseeri- ja Reserviläisliittojen marssitapahtuma täydensi Kävelykipinää. Helsingin Kalliossa taas järjestettiin kokonainen kävelyfestivaali.

Useampi yhdistys on ollut mielissään kävelytapahtumien järjestämisestä, sillä koronarajoituksen vuoksi moni toimintamuoto on joutunut olemaan tauolla. Yhteisiä kävelyitä ulkona on kuitenkin pystytty järjestämään käytännössä kaikkialla Suomessa Kanta-Helsinkiä myöten. On liikuttu pienissä porukoissa kuten kävellessä aina tehdään. Vain muutama yhdistys on tulkinnut alueensa koronarajoitukset siten, ettei edes koko päivälle tai viikolle levittyvää kävelytempausta voida ”tapahtumaluonteensa” vuoksi järjestää lainkaan. Osalla paikkakunnista myös huono sää verotti osallistujamäärää.

Kävelytempausten rinnalla on osallistuttu sankoin joukoin kävelykilometrikisaan. Vaikka Kävelykipinä päättyykin virallisesti nyt, jatkuu kävelykilometrikisa ja toivon mukaan jokaisen kävelyharrastus lokakuuhun saakka. Lisätietoja kävelykilometrikisan suorittamisesta täällä:

 

Toukokuun loppuun mennessä kisassa oli kävelty jo lähes 900 000 km. Osallistujia oli mukana yli 11 000, ja joukkueita 2300.

Vaikka Kävelykilometrikisaa on jo kuukausi takana, ehtii siihen vielä mainosti mukaan. Joukkueen voi perustaa latuyhdistyksen, työpaikan tai vaikka perheen kesken, mutta myös yksinään osallistuminen on mahdollista. Kisaa käydään myös kuntien kesken, ja kesäkuun alussa kilometrimäärässä johtavat Enonkoski, Myrskylä ja Alavieska. Tulokset suhteutetaan kunnan väkilukuun.

"Nyt Kävelykipinän tiedotus hiljenee vähitellen. Tahko Pihkala -seura sekä Suomen Latu kiittävät kaikkia tavalla tai toisella mukana olleita. Varsinaisen Kävelykipinän toteuttivat nimenomaan paikalliset yhdistykset poluilla, pururadoilla ja jalkakäytävillä – teidän ansiostanne on nyt sytytetty toivon mukaan suuri ja loistava kipinä kävellä!" Tuomo Jantunen kiittelee.

Kautta Suomen Tahko Pihkala -seura on saanut viestejä siitä, että ”onhan vuoden 2022 toukokuu jälleen Kävelykuu?"

"Näin on", Tuomo Jantunen vaakuuttaa.

kavelykipina.fi
kavelykilometrikisa.fi


Luitko jo nämä jutut?