Karvanvaihtoaika

02.03.2022 | Tapani Leppänen

Viimeisten vuosien aikana Suomessa on myyty valtavia määriä skinisuksia. Moni hyvin palvellut pari on tullut ikään, jossa karvat on aika vaihtaa uusiin.

Skineille luvataan käyttöikää tuhannesta kahteen tuhanteen kilometriä. Onneksi ei kuitenkaan suksille, vaan nimenomaan karvoille.

Karkealla lumella ne kuluvat nopeammin ja vähemmän kuluttavissa olosuhteissa hitaammin. Kilometreistä ei tarvitse pitää kirjaa, sillä vaihto tulee ajankohtaiseksi, kun suksi ei enää toimi.

Pitokarvojen käyttöikään voi vaikuttaa myös huoltamalla niitä. Karvoja pitää puhdistaa ja niitä voi suojata erilaisilla hoitoaineilla.

Jos karvat kuluvat epätasaisesti tai poikkeuksellisen nopeasti, vika on todennäköisesti väärin valitussa suksessa. Sama tietysti pätee silloin, jos pito on kateissa heti alkumetreiltä.

Vaihtokarvoja löytyy urheiluliikkeistä. Merkistä riippuen ne maksavat noin 30–50 euroa.

Ne, jotka ovat joskus ostaneet nousukarvoja metritavarana, tietävät, että kate on ”kohdallaan”. Tämä tosiasia karvasuksien omistajan on kuitenkin hyväksyttävä muutaman vuoden välein.

Vaihtokarvat valitaan oman suksimerkin mukaan. Jokaisella valmistajalla on omat muottinsa, mutta suksimerkkien sisällä ne ovat ainakin toistaiseksi pysyneet samoina. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta samat vaihtokarvat sopivat saman merkin eri ikäisiin suksiin.

Karvojen pituudet vaihtelevat suksen pituuden mukaan. Uusien hankinta kannattaakin aloittaa mittaamalla vanhat. Tämän jälkeen valitaan sopiva pari kahdesta tai kolmesta pituudesta.

Pitokarvojen enemmistö on 100 % mohairia. Se tarjoaa parhaan yhdistelmän pitoa ja luistoa. Sekoitekarvoissa on mukana nylonia, joka on kestävämpää ja hylkii paremmin kosteutta.

Moni valmistaja neuvoo kääntymään suksihuollon puoleen, mutta vaihto onnistuu kotonakin. Liima irtoaa ja kiinnittyy lämmittämällä esimerkiksi voiteluraudalla. Lämpöpuhallin kannattaa unohtaa, sillä se voi pahimmassa tapauksessa polttaa karvan. Hiustenkuivaaja toimii paremmin.

Mitään muita työkaluja tai aineita ei sitten tarvitakaan, sillä liima on valmiina uusissa karvoissa.

Tekemällä itse säästää 10–20 euroa.

 

Atomicin nykysuksissa on helposti irrotettava Skintec-karva, jonka vaihto ei vaadi lämmittämistä. Yleisin valinta on valkoinen Universal-karva (35 €). Hieman pidemmällä ja harvemmalla karvalla varustettu Speed Skin (40 €) on liukkaampi ja väriltään punainen. Lisää pitoa kaipaaville on tarjolla Musta Grip Skin (40 €). Pituuksia on kaksi: 430 ja 390 mm. Lyhyemmän karvan voi ostaa myös settinä, joka sisältää insertin eteen liimattavan luistopalan. Sen ansiosta 390 mm karvoja voi käyttää 430 mm karvoille tehdyissä suksissa. Atomicin ensimmäisissä skinisuksissa karvat olivat magneetilla kiinnitettävissä muovi-inserteissä. Näiden valmistus on nyt lopetettu. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää karvojen irrottaminen vanhoista inserteistä ja niiden korvaaminen leikkaamalla ja liimaamalla 430 mm karvoista. Näiden kahden mallin välissä oli myynnissä versio, jossa karvan kärkiosa kiinnitettiin suksiin nastalla. Nykyiset Skintec-karvat sopivat näihin suksiin, mutta vanhoissa karvoissa oleva nasta kannattaa irrottaa ja jättää suksiin uuden karvan alle.

Fischerin suksessa on kaksi kapeaa olaksen molemmilla puolilla olevaa karvaa. Vaihtoehtona on 70 % mohairia sisältävä Mix-karva ja 100 % mohairkarva, molemmat keltaisia. Valmistaja suosittelee sitä karvaa, joka sukseen on ollut ensiasennettuna. Suksesta riippuen valitaan joko 33, 41 tai 45 cm pituus. Poikkeuksen tekevät Speedmax-kilpasukset, joihin sopii leveämpi TwinSkin Wide -karva. Fischerin karvojen suunta on katsottava tarkasti, sillä muoto on symmetrinen.

Karhun Bear Skin (39 €) on 70 % mohairia. Pituuksia on kolme: 330 mm, 380 mm ja 430 mm. Kaksi lyhintä sopivat uusiin NoWax Skin -suksiin ja kaksi pisintä kaikkiin muihin Kiteen suksitehtaalla valmistettuihin Karhun, Yokon ja Järvisen skinisuksiin. Tehtaalla karvan pysyvyys varmistetaan pikaliimalla ja sen käyttöä suositellaan myös kotiasentajille ja huoltoliikkeille. Liimaa voi laittaa kolon reunaan etenkin karvojen etuosaan. Asennettaessa karvan suunta kannattaa katsoa tarkasti, sillä muoto on symmetrinen.

Madshusin sinisestä 70 % mohair mix -karvasta on peräti kuusi eri pituutta: 360, 390, 420 ja 450 mm sekä juniorimalleissa 300 ja 330 mm. Redline-kilpasuksissa käytettävästä harmaasta 100 % mohairkarvasta pituuksia löytyy kaksi: 360 ja 390 mm. Samat varaosat sopivat taaksepäin kaikkiin Madshusin skinisuksiin. Madshusin vaihtokarvat ovat huoltotuotteita, eikä niitä myydä lainkaan kuluttajapakkauksissa. Monet palvelevat urheilukaupat myyvät silti yksittäisiä pareja myös ilman asennusta. Tämäkin karva on muodoltaan symmetrinen.

Peltosen Infra-kilpasuksissa on punainen (349 tai 384 mm) ja kaikissa muissa malleissa valkoinen (384, 414 tai 444 mm) karva. Molemmat ovat 100 % mohairia, mutta ensin mainitussa on maksimoitu luisto ja jälkimmäisessä pito. Karva on valittu suksimallin mukaan, mutta tapauksissa, joissa kilpasukseen kaivataan lisää pitoa, niitä on asennettu myös ristiin. Kilpasuksen lyhyemmästä karvasta johtuen se voi kuitenkin tarkoittaa karvan lyhentämistä käsin.

Rossignolin edullisimmissa suksissa on musta 70/30-sekoitekarva ja paremman pään suksissa punainen 100 % mohairkarva. Karvat poikkeavat toisistaan muodoltaan, joten niitä ei voi käyttää ristiin. Kannattaa siis tarkistaa vanhan karvan väri ja pituus (370 tai 410 mm) ja hankkia samanlaiset. Poikkeuksen muodostavat uudet kilpasukset, joiden karva on kannastaan kavennettu. Tätä karvaa kutsutaan nimellä Premium. Rossignolin vaihtokarvat ovat tätä nykyä 10 parin erissä myytäviä huoltotuotteita, mutta monet kauppiaat myyvät yksittäisiä pareja myös ilman asennusta.

Salomonin karvoja on kahta pituutta: 39 mm (S) ja 44 mm (L). Keltainen SKINGRIP-karva (30 €) irrotetaan ja kiinnitetään raudalla pakkauksessa olevan suojalevyn läpi. Uudemmissa eSKIN-suksissa on ilman rautaa vaihdettava sininen eSKINGRIP-karva (40 €). Vaikka muoto on sama, karvoja ei voi käyttää ristiin. Vanhemmat sukset vaativat kuumaliimattavan karvan, sillä uudet eSKIN-karvat eivät tartu niiden pohjamateriaaliin.

 

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?