Karkkilan Koskireitti yllättää

04.02.2021 | Jaska Halttunen

Karkkilan koskiretti on noin neljän kilometrin mittainen janareitti, jonka voi aloittaa kummasta päästä tahansa ja joka kulkee peräti viiden kosken kautta. Pitkälänkoskella on myös laavu ja tulipaikka.

Karjaanjokilaakso on ihmeellinen paikka. Joki on vuosien saatossa uurtanut itsensä kovin syvään uomaan, eikä kaupungin häly ja melske kuulu sen rannoille. Karkkilan Koskireitti mutkittelee yhdessä joen kanssa tehden tutuiksi jopa monta hyvin erilaista, persoonallista koskea. Koskien lisäksi reitin hienointa antia ovat Karjaanjokilaakson luonnon salaperäinen hämy, koskien yli johdattelevat sillat sekä vuodenaikojen mukaan elävä virta ympäröivine metsineen. Veden pauhun lisäksi reitti tutustuttaa Högforsin näyttävään ruukkiin.

Perille
Käännytään Karkkilan kohdalla Porintieltä (Valtatie 2) Tammelantielle ja siitä edelleen Turuntielle. Ohitetaan Karkkilan keskusta ja käännytään heti Karjaanjoen sillan jälkeen oikealle Pyhäjärvenraitille, jossa on tilava parkkialue. Reitin eteläisen pään parkkialue löytyy Puhdistamontien päästä, ja retken voi yhtä hyvin aloittaa myös sieltä.

Reittimerkinnät
Reitti on merkitty puisin opasteviitoin.

Palvelut
Pitkälänkoskella on laavu, tulipaikka ja käymälä. Oma retkikirves sekä vähintään syttöpuut on hyvä olla mukana itsellä. Puhdistamontien P-paikalta lähtiessä reitti on esteetön koko Karjaanjokilaakson matkalta aina Massakosken voimalaitokselle asti.

Nähtävyydet
Koskireitti kulkee Kivistönkosken, Karkkilankosken, Myllykosken, Massakosken ja Pitkälänkosken kautta. Näistä komein on Myllykoski, mutta myös esimerkiksi Massakoski patoineen on varsinkin keväisin hyvin vaikuttava näky. Reitin varrella nähdään lisäksi Högforsin maineikas, punatiilinen rautaruukkialue 1800-luvulta sekä vanhaa, osittain suojeltua Karjaanjokilaakson hiljaista joenrantametsää.

Muista kiikarit ja kamera
Kamera kannattaa Koskireitillä pitää matkassa. Pyrstötiainen, koskikara tahi saukko saattaa hyvinkin ilmestyä kulkijan iloksi, ja kesäisin voi joutsen viihtyä pienokaisineen jokilaaksossa. Jalustan avulla voi myös Koskireitin koskista saada satumaisia kuvia. Alue tarjoaa monenlaista upeaa kuvattavaa kaikkina vuodenaikoina, talvipakkasen jäädyttämistä kuohuista aina kesän villin viidakkomaisiin tunnelmiin.


Luitko jo nämä jutut?