Kanta-Hämeen luontohelmi

07.06.2019 09:53 | Eeva Mäkinen

Kirkkaat järvialueet, vanhat metsät ja helppo saavutettavuus houkuttelevat retkeilijöitä Liesjärven kansallispuistoon. Puiston tunnelma koukuttaa helposti, joten onneksi alueella on paljon nähtävää ja koettavaa useammallekin vierailulle.

Hämeen järviylängöllä kesä on vuoden hienointa aikaa. Toki muissakin vuodenajoissa on puolensa, mutta kesällä alueella vallitsee omaleimainen tunnelma. Luonto on kokonaisuudessaan hereillä, ja retkeillessä saa käyttää kaikkia aistejaan – tauotta.

Hämeen järviylängöllä kesä on vuoden hienointa aikaa.

Hämeen luontokeskus on helppo paikka aloittaa alueeseen tutustuminen. Asiantuntevalta henkilökunnalta voi kysellä vinkkejä päivä- ja yöretkille, tai hakea muuten vain alueen kartan ja nauttia vaikka jäätelön avaraa järvimaisemaa katsellen. Luontokeskuksen toiminnasta vastaa nykyisin Eerikkilä Sport & Outdoor Resort.

Liesjärven kansallispuisto ei ole pinta-alaltaan kovin suuri, mutta sitäkin monipuolisempi retkeilykohde. Päiväretkiä voi tehdä puiston jokaiseen kolkkaan, mutta suosituimpia kohteita ovat Kyynäräharju ja Korteniemen perinnetila.

Kyynäräharju on kuvauksellinen jääkauden jäljiltä muodostunut kapea harju, joka erottaa kaksi järveä toisistaan. Kyynärän ja Liesjärven välissä sijaitsevan harjun läpi voi kävellä ja katsella sen molemmin puolin olevia upeita maisemia.

Harju on kauneimmillaan aamulla, kun järvi on tyyni ja aurinko nousee suoraan sivusta värjäten toisen puolen kauniin punaiseksi. Jos jossakin aikoo kesällä herätä katsomaan auringonnousua, niin tekisin sen ehdottomasti täällä.

Toinen suosituimmista päiväretkikohteista on Korteniemen perinnetila, ja syystäkin. Korteniemessä on läpi kesän ihmeteltävää varsinkin perheen nuorimmille, sillä tilalla on lehmiä, lampaita, hevonen, kanoja ja kukko.

Korteniemi henkii 1910-luvun tunnelmaa. Tilaa hoidetaan vanhanajan perinteisillä menetelmillä ja syksyisin mukaan pääsee talkoolaisena auttamaan esimerkiksi peltotöissä. Korteniemen rannassa on upealla paikalla tulisija, jossa on mukava lämmittää retkieväät, jos maastopalovaroitus ei ole voimassa.

Päiväretkellä Liesjärven kansallispuistossa voi suunnitella kulkevansa useampia kilometrejä, sillä maasto on melko helppokulkuista.

Puistossa on paljon muutakin vierailemisen arvoista, ja reitin varrella kannattaa pysähtyä myös hieman tuntemattomammilla paikoilla. Hyypiökalliolla näkee maisemia korkealta, Ilveksenluolakalliolla voi käydä tutkimassa luolia ja Kaksvetisen kuvankauniilla kodalla syödä retkieväitä.

Peukalolammin metsäisen laavun läheisyydessä on kaksi upeaa ennallistettua metsää, joiden läpi kävely on todella mieleenpainuva kokemus. Ennallistetut metsät tuoksuvat vielä melko voimakkaasti tervalle, ja kävely niiden siimeksessä luo kuin teleportin toiseen maailmaan. Mustat puunrungot vaaleaa taustaa vasten saavat mielikuvituksen laukkaamaan ainakin illan hämärtyessä, joten arkajalkojen kannattaa tehdä vierailu päivänvalossa.

Yöretkille pienessä, mutta hurmaavassa kansallispuistossa on upeita mahdollisuuksia. Suosituin telttailualue on Savilahti, jonne pääsee helpoiten kävelemällä ylväänä vanhentuvan aarniometsän läpi alle kilometrin matkan.

Savilahteen voi myös meloa ja käydä samalla katsomassa läheisen Isosaaren kuuluisaa kalasääskeä. Kanootin voi vuokrata Kopinlahden rannasta Erärenki-yrityksen Jounilta.

Erärenki järjestää alueella myös mielenkiintoisia retkiä, kuten suosittua kuutamomelontaa. Varsinkin tyynellä säällä kanootin kyydissä Liesjärvi näyttää parhaat puolensa ja monesti onkin tuntunut siltä, että haluaisi jäädä keskelle järveä vain loikoilemaan silmät kiinni kanootin kyytiin, kuuntelemaan luonnon ääniä ja nauttimaan järviylängön vesistön tunnelmasta.

Savilahden telttailualueella on aina yhteisöllinen tunnelma. Retkeilijöitä voi olla paljonkin, mutta kaikki ovat samalla asialla ihailemassa luontoa ja kokemassa ulkona nukkumisen ihanuuden.

Kelin osuessa kohdilleen Savilahden yöpyjät pääsevät nauttimaan syvän oransseista auringonlaskuista, usvaisista aamuauringoista ja syksyn kirkkaista tähtitaivaista, joskus jopa revontulineen.

Alueella voi tehdä helposti useamman päivän retken yhdistelemällä kohteita. Valokuvaajalle on ihanaa olla samassa paikassa useampi yö ja seurata alueen alati muuttuvaa valoa, mutta retkeilijän on useimmiten saatava uutta katseltavaa jokaisen askeleen jälkeen.

Liesjärven kansallispuistossa muutaman yön retken aloitus- ja lopetuspisteeksi kannattaa ottaa luontokeskuksen suuri parkkipaikka, josta voi valita itselleen sopivan suunnan ja kulkuvälineen.

Luontokeskukselta voi esimerkiksi kävellä tai pyöräillä Peukalolammen laavulle ensimmäiseksi yöksi, vuokrata kanootin Kopinlahdesta toiselle päivälle vieraillen Korteniemessä ja tulla Savilahteen takaisin yöksi. Kolmantena päivänä voi palauttaa kanootin ja kävellä metsäpolkuja tai pyöräillä metsäautoteitä pitkin takaisin luontokeskukselle.

Liesjärven kansallispuisto onkin mielestäni täydellinen paikka niin valokuvaukseen kuin retkeilyyn. Kiireisenäkin sesonkina omaa rauhaa löytyy varmasti, kun osaa etsiä puiston rauhallisempia reittejä ja telttailualueita.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?