Kajakkimelan strategiset mitat

02.06.2021 | Tapani Leppänen

Mela on melojan instrumentti, monella tapaa henkilökohtaisempi ja jopa tärkeämpi kuin itse kajakki, joka voi olla vaikkapa seuran. Oman melan hankinnassa tulee eteen monta muuttujaa. Listasimme meri- ja retkimelan keskeiset kriteerit.

Lapa. Kajakkimelat voidaan jakaa lapojen perusteella kolmeen ryhmään. Suosituin niistä on muodoltaan lapiomainen eurolapa, jota kutsutaan myös retkilavaksi. Se on parhaimmillaan korkeassa ja tehokkaassa melonta-asennossa, jossa saattava käsi nousee korkealle ja veto suuntautuu kajakin kylkeä pitkin. Kapeampi ja tuulivastukseltaan pienempi merilapa soveltuu kovempiin olosuhteisiin ja rennompaan, matalampaan melonta-asentoon. Kolmas malli on pitkälapainen grönlantilainen, jota kutsutaan myös perinnemelaksi. Kapea symmetrinen mela vaatii euromelaan tottuneelta opettelua, mutta toimii kaikissa oloissa ja saattaa olla ratkaisu esimerkiksi hartiavaivoista kärsivälle.

Lapakulma. Grönlantilaisia lukuun ottamatta kajakkimelan lavat ovat epäsymmetrisessä asennossa. Mitä suuremmassa kulmassa ne ovat toisiinsa nähden, sitä vähemmän mela vastustaa tuulta. Ja mitä pienemmässä, sitä vähemmin rannetta joutuu meloessa kääntämään. Meri- ja retkimelonnassa lapakulma vaihtelee 45 ja 80 asteen välillä. Vakiona se lienee useimmiten 60 astetta. Valitsemalla katko- tai jatkovartisen melan saa yleensä myös säädettävän lapakulman. Oikeakätinen mela pyörii vasemmassa kädessä. Vasenkätisten melojen tarjonta on puolestaan niin vähäistä, että vasurinkin kannattaa yleensä opetella melomaan oikealta.

Materiaali. Edullisimmat melat ovat alumiinivartisia ja muovilapaisia. Puu on perinteinen mutta toimiva materiaali ja edelleen yleinen varsinkin grönlantilaismeloissa. Arvokkaammissa meloissa kuvaan astuvat komposiittimateriaalit. Varsinkin putkessa on usein hiilikuitua. Mitä enemmän, sitä jäykempi ja kevyempi mela on. Pitkällä matkalla melan painolla on todella merkitystä. Toisaalta perusharrastajan ei ehkä kannata hankkia täyttä hiilikuitua, sillä pieni jousto on kropalle armollisempi. Lavat voivat olla nailonia, lasikuitua tai hiilikuitua. Muovit ovat kestävämpiä ja huolettomampia esimerkiksi rantautuessa, kuitumateriaalit leikkaavampia mutta herkempiä esikerkiksi kivikontakteille. Laadukas kajakkimela painaa alle kilon, keveimmillään noin 700–800 grammaa.

Mitat. Retkimelan pituus asettuu yleisimmin 200–220 senttimetrin välille. Sopiva mitta ei riipu pelkästään melojan pituudesta, vaan kajakin leveydestä, melontatyylistä ja olosuhteista. Viime vuosina suuntaus on suosinut entistä lyhyempiä meloja, mutta pidemmät puolustavat yhä paikkaansa leveässä kaksikossa tai kovassa merenkäynnissä. Pitkälapainen merimela tai grönlantilainen voivat usein olla muutaman sentin pidempiä kuin euromelat. 215 cm on hyvä lähtökohta, ja säädettävä varsi antaa pelivaraa. Lavan koko on yleensä noin 600–700 cm2. Isompi lapa vaatii enemmän voimaa ja tarjoaa vastineeksi vauhtia. Pienemmällä jaksaa pidempään varsinkin jos se on kevyt.


Kilpa- ja kuntopuolelta tuttu lusikkamela tunnetaan myös kuppi- tai wing-melana. Kuppimainen lapa parantaa vedon tehokkuutta, mutta vaatii tekniikkaa ja voimaa.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?