Juomarakon perushuolto

08.09.2021 | Tapani Leppänen

Juomajärjestelmän huollosta kannattaa tehdä rutiini. Se unohtuu helposti raskaan suorituksen jälkeen, mutta palkitsee seuraavalla käyttökerralla raikkaalla ja hygieenisellä juomalla. Säännöllinen puhtaanapito voi säästää isommalta operaatiolta.

Urheilujuomat synnyttävät mikrobeille otollisen kasvualustan. Jos pitäydyt pelkässä vedessä, helpotat juomarakon huoltoa. Silloin puhdistukseenkaan ei tarvita juuri muuta.

Säiliön peseminen ei kuitenkaan ole huoltotoimenpiteiden hankalin osa, vaan kuivaus. Tarkoitusta varten myydään erilaisia telineitä ja henkareita, mutta pienellä mielikuvituksella pärjää kyllä ilmankin.

Kuivuakseen rakko on saatava pysymään auki. Mikäli sen ripustaa roikkumaan, sisään voi sujauttaa jonkun sopivan esineen. Metallilankaisista henkareista on väännelty telineitä kotonakin. Toinen vaihtoehto on pussin vetäminen esimerkiksi pullon tai pöydällä seisovan talouspaperitelineen päälle.

Nykymalleissa letkun saa onneksi irrotettua. Se helpottaa kuivumista samoin kuin silikonisen suukappaleen irrottaminen, joka käy yleensä yhtä helposti. Kuivumista voi nopeutta pyörittämällä letkua ilmassa lasson tavoin, jolloin lävitse virtaava ilma kuivattaa sen hetkessä.

Vähemmän viitseliäs laittaa huuhdotun säiliön letkuineen päivineen pakastimeen odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

Pakkasessa mikrobit eivät kasva.

 

Ennen perusteellisempia huoltotoimenpiteitä kannattaa tutustua valmistajan ohjeisiin. Juomarepun merkistä riippumatta säiliön on todennäköisesti valmistanut joko [01] Hydrapak, [02] Camelbak tai [03] Source. Esimerkiksi Salomonin ja Ospreyn järjestelmät ovat Hydrapakin tekemiä. Sourceen taas luottaa ainakin Deuter.

Näistä Hydrapakin rakko on ainoa konepestävä. Se kääntyy leveän suuaukkonsa ansiosta nurinpäin ja kestää pesun astianpesukoneen ylähyllyllä.

Sourcen tuotteissa on antibakteerinen pinnoite. Valmistajan mukaan rakkoa ei tarvitse puhdistaa lainkaan, mikäli nesteenä on käytetty vettä.

Makeiden juomien jäljiltä puhdistukseen kannattaa käyttää ensisijaisesti tavallista käsitiskiainetta. Halutessaan säiliön voi jättää hetkeksi likoamaan, ja letkun ollessa vielä paikoillaan sen läpi kannattaa juoksuttaa sekä pesuvettä että huuhteluvettä.

Pinttynyt lika voi vaatia myös hankaamista. Juomajärjestelmien hoitoon onkin saatavana erilaisia puhdistussettejä ja harjoja. Näistä erityisesti letkuharja on harkitsemisen arvoinen hankinta, vaikka sitä ei jokaisella pesukerralla käyttäisikään. Säiliön pesu onnistuu yleensä tavallisella tiskiharjalla, mutta letkun sisälle ei pääse millään muulla.

 

Letkuharja on harkitsemisen arvoinen hankinta.

 

Aika ajoin on hyvä suorittaa perusteellisempi puhdistus. Sellainen voi olla paikallaan pitkän säilytyksen jälkeen tai silloin, kun perushuoltoa on tullut laiminlyötyä. Urheilujuomat jättävät jälkensä, värjäävät säiliön. Letkuun voi pinttyä likaa ja pahimmassa tapauksessa hometta.

Ensimmäisenä konstina voi käyttää ruokasoodaa. Kaksi ruokalusikallista ja noin tunnin liotus riittää raikastamaan säiliön ja irrottaa pinttynyttä likaa.

Syväpuhdistusta varten myydään erilaisia veteen liukenevia puhdistustabletteja, joiden toiminta perustuu happipohjaisiin valkaisuaineisiin, yleisimmin soodan ja vetyperoksidin yhdistelmään. Lähemmässä tarkastelussa niiden koostumus näyttäisi olevan hyvin lähellä konetiskiainetta, jota voi periaatteessa itsekin annostella pesuveteen jauhemaisessa muodossa.

Camelbak neuvoo käyttämään äärimmäisenä keinona kloorivalkaisuainetta. Klooria on kuitenkin syytä käsitellä varoen ja sen käyttöä kannattaa harkita kahdesti.

Voimakkaiden puhdistusaineiden jäljiltä säiliö on syytä huuhdella huolellisesti ja pestä vielä uudestaan tavallisella astianpesupesuaineella.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?