Juoksijan polku

01.06.2022 | Tapani Leppänen

Polulta saat uutta kipinää juoksuun. Luontoihminen voi löytää liikuntaharrastuksen, kokenut juoksija taas oven luontoon. Monelle polkujuoksusta tulee elämäntapa, jossa liikunta ja luontokokemus yhdistyvät saumattomaksi kokonaisuudeksi. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

Alkuasetelma


Sinulla on juoksutausta

Poikkea metsään, kun näet sopivan polun. Kaupunkimetsässä voit lähteä seurailemaan polkuja ilman suurempaa suunnitelmaa tai eksymisen vaaraa. Ennemmin tai myöhemmin päädyt takaisin tielle.

Unohda vauhdit, keskinopeudet ja kilometrit, joita olet tottunut juoksemaan maantiellä. Lyhennä askelta. Siirrä katse kellosta edessä olevaan maastoon. Jos mittaat jotain, mittaa sykettä.


Sinulla on retkeilytausta

Pistä juoksuksi. Lähde tutulle polulle ja lisää vauhtia vähitellen. Kannattaa vuorotella juoksua ja kävelyä. Kovakuntoisemmatkin polkujuoksijat kävelevät usein ylämäkiä ja vaikeakulkuisia kohtia, sillä raskaassa maastossa sykkeet karkaavat helposti.   

Kiiruhda hitaasti. Lisää harjoitusten kestoa, mutta vain maltillisesti vauhtia. Melkein kaikki juoksevat alussa liian kovaa. Jopa 80 % harjoittelusta tulisi olla luonteeltaan kevyttä peruskestävyysharjoittelua. Se on kevyempää kuin kuvittelet. Hyvä nyrkkisääntö on, että pystyt puhumaan puuskuttamatta. Aluksi se ei välttämättä onnistu edes juosten, varsinkaan polulla.   


Jatkot

Hanki polkujuoksukengät. Pohja on pitävämpi ja meno muuttuu varmemmaksi. Tuntuma alustaan paranee, kun vaimennusta on vähemmän. Metsässä sitä ei tarvita yhtä paljon, kun alusta joustaa.

Osallistu porukkalenkille. Paikalliset latuyhdistykset järjestävät niitä viikoittain eri puolilla Suomea. Vetäjän perässä voit keskittyä juoksuun, sillä eksymisen vaaraa ei ole. Opit uutta ja tapaat muita.

Kastele jalat. Se on vapauttava kokemus. Märkien paikkojen kiertely kuluttaa turhaan sekä energiaa että maastoa. Hyvä polkukenkä tyhjentyy juostessa.

Ota ohjelmaan kehittäviä harjoituksia. Kunto nousee, kun käyt välillä epämukavuusalueella. Maastossa juoksu on luonteeltaan intervalliharjoittelua. Muista kuitenkin, että valtaosan harjoittelusta tulee olla jatkossakin matalatehoista peruskestävyysharjoittelua.

Varustaudu. Pidä puhelin mukana. Se on kätevä navigointilaite ja samalla turvallisuusvaruste. GPS-kellokin toimii navigaattorina, mutta perinteistä karttaa ja kompassiakaan ei kannata unohtaa.

Pakkaa pidemmälle lenkille myös juomaa ja lisäenergiaa, pientä ensiaputarviketta sekä tarvittaessa lamppu ja lisävaatetusta.

Etsi uusia polkuja, elämyksiä ja haasteita. Bongaa luontokohteita tai ilmoittaudu kilpailuun. Polulla se ei tarkoita sekuntitaistelua, vaan omien rajojen etsimistä. Yllätyt kisojen ilmapiiristä ja ylität itsesi. Polkujuoksussa matka on tärkeämpi kuin määränpää.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?