Joulukalenteri

30.11.2020 | Reija Koivu

Jokainen meistä viettää joulua omalla tavallaan, niin myös Tunteet hukassa -metsäseikkailun Susi Hukka ja muut metsän eläimet.

Lähde ulos tai metsään rakentamaan eläimille tunnelmallinen ja värikäs joulu. Voit kerätä kalenteriharjoituksista aarrepurkin, jonne jokaisen päivän tehtävän tehtyäsi säilöt jonkin luontoaarteen. Jouluaattona koossa onkin melkoinen kokoelma, ja kenties joululahja metsän eläimille. Näin metsään voi laskeutua joulun rauha ja tunteiden tasapaino.

01 Karhu nukkuu jo, näkeeköhän se joulusta unta? Valitkaa joukostanne yksi karhu, joka menee piiloon ”talvipesäänsä” ja muut lähtevät laskemisen jälkeen etsimään. Kun löydätte karhun, menkää hiljaa karhun kainaloon odottamaan, kunnes kaikki ovat löytäneet pesään.

02 Hirvi on vielä surullinen, kun sillä on joulumieli hukassa. Auttakaa hirveä kutsuhuudoilla luontopaikassanne

03 Luokaa joulumieltä metsän eläimille huolehtimalla heidän talviruokinnastaan.

04 Siiliä kiukuttaa, kun sitä paleltaa, ja pitäisihän sen jo horrostaa. Valitkaa joukostanne yksi kylmä ja yksi lämmin, muut ovat siilejä. Kaikki lähtevät liikkumaan, kun kylmä koskee siiliä, siili käpertyy horrokseen, kun lämmin koskettaa, niin siili herää ja lähtee liikkumaan.

05 Ilves on onnellinen, kun se saa liikkua metsässä. Lähtekää tänään luontoon etsimään asioita, jotka tekevät teidät onnellisiksi.

06 Valitkaa puu, nojatkaa siihen. Voitte antaa puulle kunnon karhun jouluhalin.

07 Eläimet tykkäävät leipoa sydämen muotoisia joulupipareita. Etsikää luonnosta sydämen muotoja, saatatte yllättyä...

08 Joulu on kiitollisuuden aikaa. Pöllö kantaa kiitollisuuden avainta mukanaan, menkää luontoon leikkimään avaimenpiilotusta.

09 Tutkikaa tänään, minne orava olisi voinut piilottaa talvivarastonsa ja joulun herkut. Tehkää se iloiseksi ja kerätkää sille luonnosta yllätysherkkuja.

10 Etsikää tänään ilmeitä puunrungoista tai kallioista, mitä tunnetta ne voisivat ilmentää?

11 Tänään on hyvä hetki lähteä jälkijahtiin, löytyykö joulun jälkiä? Entäpä jäniksen? Onko niissä havaittavissa pelon loikkia? Voitte hyppiä kuin puput.

12 Miltä sinusta tänään tuntuu? Piirrä tai rakenna maahan tunnenaama.

13 Lähtekää etsimään ulkoa joulun punaista. Vilahtaakohan puun takana jo tontun lakki?

14 Metsässä riittää joulutohinaa. Ole jokin seuraavista eläimistä: harakka, orava, jänis. Ohjaaja on selkä eläimiin päin ja kutsuu jotain eläimistä antamalla myös askelmäärän. Kaikki kyseisen eläimen edustajat ottavat annetun määrän tämän eläimen askelia. Kuka saavuttaa ensimmäisenä ohjaajan?

15 Kun ohjaaja taputtaa käsiä, jokainen tekee harakan kateuspyrähdyksiä. Tuliko kateus karkoitetuksi, jos tarpeeksi pyrähdellään?

16 Kettua inhottaa, kun se ei osaa laskea, montako yötä jouluun on. Löydättekö yhtä monta vihreää asiaa vielä luonnosta kuin mitä öitä on jäljellä?

17 Koristelkaa tänään luonnomateriaaleilla metsän eläimille joulukuusi, jonka ympärille ne voivat saapua viettämään joulua.

18 Oravan jouluherkut ovat karanneet, valitkaa yksi orava, muut ovat herkkuja. Orava ottaa kiinni herkkuja ja palauttaa ne valitulle kotipuulle.

19 Joulu oveen jo kolkuttaa, menkää metsään ja nuuhkikaa joulun tuoksuja. Miltä joulu tuoksuu?

20 Joulun jännitys voi tuntua ja näkyä myös kiukutteluna. Siili tulee avuksi. Lähtekää luontoon rakentamaan ja piirtämään luonnon materiaaleista siilejä maahan. Ottakaa vielä valokuva itsestänne siilin kanssa erilaisilla ilmeillä.

21 Susi Hukkaa jännittää, kun joulu lähestyy. Mitä voitte tehdä, jotta rohkeus lisääntyy?

22 Tutkikaa tänään, löydättekö hämärässä kiiltäviä asioita luonnosta taskulampun avulla.

23 Joko joulupukki matkaan käy? Lähtekää luontoon, laittakaa silmät kiinni ja kuunnelkaa, mitä kaikkia jouluun liittyviä ääniä voitte kuulla.

24 Tänään on hyvä päivä muistaa myös metsän eläimiä pienellä joululahjalla. Rakentakaa se luonnonmateriaaleista, tai viekää jokin herkku tai vaikka jäädyttäkää eläimille kakku. Voitte myös antaa joulukalenteristanne kertyneen purkin sisällön eläimille.

Suomen Ladun Tunteet Hukassa -metsäseikkailussa tunnekasvatus viedään ulos luontoon, uusia asioita opitaan leikkien ja luonnon kautta. Lue lisää...


Luitko jo nämä jutut?