Joulukalassa

21.12.2020 | Markus Sirkka

Hauella on pitkät perinteet saariston jouluruokana. Joulukalaa on tarjolla myös Lohjanjärvellä.

Pimeiden syysiltojen tuulastuksen ei tarvitse päättyä vesien viilenemiseen. Lähdimme kalastusoppaiden, Ari Karppisen ja Vesa Meritähden, kanssa tuulastamaan joulukalaa Lohjanjärveltä.

Lohjan kaupungin valot tuikkivat sakean lumisateen seasta, kun työnsimme veneen jäiden sekaan. Rantojen tuntumasta löytyi kuitenkin vielä vapaata ja sopivan matalaa vettä, missä pistokalastus onnistuu.

Tuulastus eli valon ja atraimen kanssa pimeässä kalastaminen lienee yksi vanhimpia kalastusmuotoja. Karppinen on modernisoinut kalustoaan, esimerkiksi valona muinoin käytetyt tuohukset ja tervakset ovat vaihtuneet led-valaisimiin, joista kaksi on jopa upotettu veneen runkoon. Kolmatta Karppinen pitää kädessään, sillä on hyvä etsiä kaloja laajemmalta alalta. Toisessa kädessä on atrain. Meritähti soutaa.

Kahden kalastajan yhteistyöllä tuulastus onnistuu parhaiten, kun toinen vastaa kalastuksesta ja toinen veneen liikuttelusta kalastajan ohjeiden mukaan.

Ari haravoi pohjaa valolla. Lumisade haittaa näkyvyyttä yllättävän vähän. Vedenpinnan rikkova tuuli ja täysikuu olisivat jo selkeästi hankalampi yhtälö.

Kalat ovat arkoja.  Pohjamuta vain pöllähtää, kun hauki vaihtaa paikkaa

Useimmat kalat ovat liian pieniä, mutta lopulta: ”tuossa on hauki”, Ari ilmoittaa ja iskee atraimen kalan niskaan. Puolentoista kilon kala on juuri sopiva uunikalaksi.

Jouluhauella on pitkät perinteet paitsi saariston jouluruokana, mutta myös presidentille osoitettuna lahjana. Viime vuonna jouluhauen presidenttiparille luovutti Korpo Kulturgille.

Tuulastus vaatii kalastonhoitomaksun ja vesialueen omistajan luvan, tosin Lohjanjärvellä lohjalaiset eivät tarvitse tuulastukseen lupaa kaupungin vesialueilla. Lohjanjärvessä tuulastus on sallittua 1.8.–31.12.

Lue lisää: Toimittaja Markus Sirkka lähti souturetkelle joulukuiselle Lohjanjärvelle.


Luitko jo nämä jutut?