Jouluinen trailmix

30.11.2022 | Pauliina Toivanen

Täydellinen trailmix on yksinkertaisuudessaan energiatiheä sekoitus rasvaista sekä hiilihydraatti- ja proteiinipitoista purtavaa. Se on mainio eväs erityisesti pitkille kävelyretkille ja vaelluksille. Trailmix on helppo valmistaa myös itse sesonkiin sopivaksi.



Kurpitsansiemeniä

Siemenet ovat ravinnetiheää ruokaa. Ne sisältävät kuitenkin myös yhdisteitä, joiden avulla kasvit suojaavat siementä vaurioilta ja jotka voivat olla haitallisia ihmisille. Niitä ei kannata syödä siis suuria määriä. Trailmixiin sopivat parhaiten kurpitsansiemenet niin mukavan suutuntuman kuin ravintoaineidensakin puolesta. Ne sisältävät mukavasti muun muassa sinkkiä. Sinkki on tärkeä erityisesti hormonien ja versensokerin tasapainolle sekä puolustusjärjestelmälle.



Manteleita

Mantelit ja pähkinät ovat tiivistä ravintoa, jotka sisältävät proteiinia, hyviä rasvahappoja, mineraaleja, kuituja sekä muun muassa E- ja B-ryhmän vitamiineja. Mantelit kuuluvat joulunaposteluun, ja siksi ne sopivat erinomaisesti myös talven trailmixiin. Ne pitävät näläntunnetta loitolla ja voivat myös vähentää verensokerin heilahtelua hiilihydraattien kanssa nautittuna.

Vinkki! Itse tehty jouluinen trailmix on ihana lahja tai tuliainen retkeilevälle ystävälle. Trailmix sopii myös hieman terveellisemmäksi vaihtoehdoksi herkkupöytään.



Hapankirsikoita ja mulpereita

Jos pähkinöiden energiatiheys tulee rasvasta, kuivatuissa hedelmissä se tulee sokerista. Kuivattuja hedelmiä valitessa kannattaa huomioida, että osaan on lisätty erikseen sokeria ja omega6-rasvahappopitoisuutensa takia epäterveellistä auringonkukkaöljyä. Hiilihydraattien lisäksi kuivatut hedelmät sisältävät verensokeria tasaavaa kuitua. Hapankirsikoiden maku muistuttaa hieman glögiä! Ne ovat makeita, mutta potkaisevat kivasti myös hapokkuudellaan. Muita jouluiseen trailmixiin sopivia kuivattuja hedelmiä ovat toffeenmakuiset mulperimarjat sekä inkivääri ja rusinat.



Tummaa suklaata

Lisäksi trailmixiin on kiva laittaa jotain maistuvaa extraa. Ja mikä kruunaisi paremmin jouluisen evään kuin suklaa? Mitä tummempi suklaa sitä terveellisempi. Tumma suklaa sisältää rutkasti energiaa ja muun muassa piristävää teobromiinia ja kofeiinia sekä terveydelle edullisia antioksidantteja, kuten flavonoideja. Lisää mausteeksi vielä ripaus vaniljaa, ceyloninkanelia ja laadukasta merisuolaa, sekoita ainekset ja trailmix on valmis talven seikkailuihin!


Luitko jo nämä jutut?