Jäsentensä näköinen latu

02.12.2020 | Eki Karlsson

"Suomen Ladun yksi tärkeistä periaatteista on tiedolla johtaminen."

Suomen Ladun yksi tärkeistä periaatteista on tiedolla johtaminen. Siitä erinomaisena esimerkkinä käy uunituore jäsenkyselymme. Saimme loistavaa palautetta toiminnastamme ja näkemystä siitä, mihin suuntaan tämänkin lehden lukijat haluavat yhteisten latujemme tulevaisuudessa kulkevan.

Itselleni kyselyn tuloksista jäivät päällimmäisinä mieleen järjestömme nimikysymys, jäsenten yhdistyksien valikoimaan toivomat lajit sekä järjestömme yhteiskunnallisen vaikuttamisen merkityksen korostuminen.

Suomen Ladun toiminta on muuttunut vuosien myötä kansanhiihdosta moninaisen ulkoilun edistämiseksi. Yli 80 vuoden aikana olemme omaksuneet tavan perustella nimeämme “uusien latujen avaamisella”.

Jäsenkyselyn tuloksia käytämme hyväksi suunnitellessamme parempaa Suomen Latua. 

Muutosta on kuitenkin ollut ilmassa: osa yhdistyksistämme on vaihtanut nimensä kuvaamaan toimintaansa paremmin, viimeisimpinä Nurmijärven Latu ja Polku. Ei siis ihme, että lähes 50 % kannatti järjestömme nimeksi Suomen Latu ja Polku -nimeä. Nykyistä nimeämme kannatti vain 14 % vastanneista.   

Jäsenemme toivovat, että omassa yhdistyksessä pääsisi toteuttamaan pidempiä vaelluksia, kesällä patikoiden, pyöräillen tai meloen, talvella hiihtäen ja lumikenkäillen. Naiset halusivat kokeilla miehiä enemmän uusia lajeja; melonta kiinnosti selvästi eniten. Uusia toivelajeja ovat mm. matka- ja retkiluistelu sekä suunnistus.

Mielestäni yllättävin tulos oli se, että jäsenistömme koki varsinaisen ulkoilun lisäksi tasavertaiseksi tehtäväksemme yhteiskunnallisen vaikuttamisen. Koen, että tässä työssä meillä on vielä paljon tekemistä vahvasti vapaaehtoisuuteen perustuvassa yhteisössämme.

Toisaalta meillä on paljon saavutettavaa, sillä kaikesta fyysisestä aktiivisuudesta kaksi kolmasosaa tapahtuu ulkoillen, eikä yhteiskuntamme ole vielä riittävästi tunnistanut ulkoilun merkitystä hyvinvointimme lähteenä.

Jäsenkyselyn tuloksia käytämme hyväksi suunnitellessamme parempaa Suomen Latua. 

suomenlatu.fi/jäsenkysely 


Luitko jo nämä jutut?