Jalan mukaan

05.12.2018 17:20 | Tapani Leppänen

Tecnica Forge mahdollistaa yksilöllisen istuvuuden.

Vaelluskenkien sisäänajo on hidasta puuhaa. Parhaimmillaan jämäkät nahkakengät alkavat olla vasta siinä vaiheessa, kun pohjat jo vetelevät viimeisiään.

20 minuuttia, ja kenkä istuu kuin valettu.

Tecnica Forge on toista maata, sillä lämpömuovattava vaelluskenkä muotoillaan kaupassa. Teknologia on tuttu laskettelumonoista, mutta ainoa laatuaan vaelluskengissä.

Aluksi muokataan pohjallinen. Sillä aikaa lämmitetään kenkä, jossa lämpömuovattavaa materiaalia on nilkan, kantakupin ja jalan keskiosan alueella. Kun pohjallinen on valmis, kenkä puetaan jalkaan ja muotoillaan laitteistoon kuuluvassa vakuumipussissa 160 millibaarin paineessa.

Operaatio ei tunnu mitenkään erityiseltä: 20 minuuttia, ja kenkä istuu kuin valettu.

Tecnica on yksi monista italialaisista vaellus- ja hiihtojalkineiden valmistajista. Suomessa vaelluskenkien myyjiä on niin rajallinen määrä, että kaikki eurooppalaiset valtamerkitkään eivät aina mahdu markkinaan.

Meillä Tecnica tunnetaan laskettelijoiden keskuudessa, mutta vaelluskengät ovat uusi avaus. Forgen tapauksessa suuresta jälleenmyyjäverkostosta ei tosin voi edes haaveilla, sillä kengän muokkaaminen vaatii myymälään laitteistonsa.

Toistaiseksi Forge on saatavana Helsingin, Vantaan ja Raision Scandinavian Outdoor -myymälöistä.

Forge on nupukkinahkainen mid-korkuinen Gore-Tex -kenkä. Se ei ole kaikista tukevin kenkä, kun puhutaan vaativimmista maastoista tai raskaimmista kantamuksista, mutta oivallinen yleiskenkä suomalaiseen polkumaastoon.

Hyllystä Forge valitaan todellisessa koossa. Sen pitää tuntua hyvältä jo ennen muokkausta, ja niin hyvältä se tuntuukin, että mitään radikaalia eroa on vaikea huomata muokkauksen jälkeenkään.

Kenkä istuu ensimmäisestä askeleesta lähtien. Sen muihin erikoisuuksiin kuuluvat nilkan ympärille kiertyvä iltti ja kestävä Kevlar-nauhoitus.

Ohuet nauhat ovat myrkkyä sormille, mutta kiristävät kengän helposti ja tarkasti.

Tätä kirjoitettaessa Forgen kauppahinta näyttää asettuneen 269 euroon. Se edustaa vaelluskenkien yläpäätä, mutta on sikäli linjassa, että erikseen ostettuna pelkästään muotoiltavat pohjalliset maksavat viitisen kymppiä.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?