Ja oikeutta jokaiselle

05.09.2023 | Eki Karlsson

Jokamiehenoikeudet vaativat pintaremontin sijasta laajemmat termitalkoot, kirjoittaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Metsähallitus tiedotti alkukesästä ottavansa käyttöön viestinnässään jokaisenoikeudet jokamiehenoikeuksien sijaan. Päätöstä perusteltiin tasa-arvolla ja yhdenvertaisuudella. Metsähallituksen päätöstä ovat seuranneet myös osa mediasta ja viranomaisista.

Perustelu termin vaihdolle on toki kannatettava. Kieli ja maailma muuttuvat, sukupuolittuneista ammattinimikkeistäkin on viime vuosina luovuttu. Lakimies on nykyisin asianajaja tai juristi.

Itse pidän remonteista ja uudistamisesta. Remontteja tehdessä kuullaan käyttäjiä, selvitetään nykyiset haasteet, suunnitellaan eri vaihtoehtoja ja valitaan paras toteutukseen. Näin asioista saadaan aikaisempaa käyttökelpoisempia vuosiksi eteenpäin.

Mielestäni nyt on tehty vain pientä pintaremonttia. 

Miltä kuulostaisi jokaisen oikeus luontoon?

Sekä jokaisenoikeuksista että jokamiehenoikeuksista puuttuu itse tekeminen ja oikeuksien kohde. Englannin kielessä onkin alettu käyttämään termejä “right to roam” ja “free access to nature”, jotka kuvaavat paremmin oikeutta liikkua luonnossa. 

Meidän tulisi tutkia myös, miten jokamiehenoikeudet ymmärretään tänä päivänä. Tai tunnetaanko niitä ollenkaan? Viitteitä väärinymmärryksestä on olemassa lisääntyneen kaupungistumisen ja luonnosta vieraantumisen myötä. 

Miten jokaisenoikeudet suhtautuvat muuhun lainsäädääntöön, kuten jokaisen oikeuteen sananvapauteen? Tämäkin pitää selvittää.

Nyt kun remontti on aloitettu, niin ei tyydytä vain maalaamaan seiniä, vaan vahvistetaan myös perustuksia. Tarvitaan laaja kansalaiskeskustelu ja termitalkoot. Miten saamme parhaalla tavalla puettua sanoiksi sen, mistä luonnossa liikkumisen oikeudessa on kyse – eikä vain sitä, kenelle nämä oikeudet on annettu.

Vaihtoehtoja on lukuisia. Miltä kuulostaisivat jokaisen oikeus luontoon, luonnon yleiskäyttöoikeudet, luonnon virkistyskäyttöoikeudet, ulkoiluoikeudet tai “luonnossa liikkujan oikeudet? 

Lopullisen muutoksen läpivieminen vaatii paljon aikaa ja viestimistä. Kun remontin suunnittelu ja vaihtoehdot on huolella punnittu, lupaan että me lähdemme näihin viestintätalkoisiin täysillä mukaan.

Auta meitä ja käy vastaamassa aiheeseen liittyvään kyselyyn.

suomenlatu.fi/oikeudet


Luitko jo nämä jutut?