Hyvinvointia ulkoilusta

24.05.2024 | Virpi Jussila

Innosta ikätovereitasi ulkoilemaan – ja saat samalla ulkoiluseuraa itsellesi!

Yli 65-vuotiaat ovat päässeet aivan uudella tavalla nauttimaan ohjatusta ulkoilusta Suomen Ladun Hyvinvointia ulkoilusta -hankkeen myötä. Kokemukset ovat olleet kannustavia: monet asiat yhdistävät omassa ikäryhmässä ja juttu luistaa!

Ulkoilukerroilla kävellään, sauvakävellään, lähiretkeillään eri teemoilla, pelataan pihapelejä tai frisbeegolfia, pyöräillään tai vaikka hiihdetään. Usein istahdetaan kahville jakamaan kuulumisia.

Ulkoiluhetket muotoutuvat ryhmän toiveiden ja vertaisohjaajan oman osaamisen ympärille. Tärkeintä on säilyttää toiminnassa avoin ja matala kynnys tulla mukaan vähemmälläkin liikkumisen taustalla.  

Yksi ensimmäisistä tämän toiminnan käyttöön ottaneista yhdistyksistä on Ristiinan Rinkka ry. Vertaisohjaajana toimiva Liisa Kovanen rohkaisee ohjaajan polulle kaikkia, jotka kaipaavat itselleen juttu- ja lenkkeilyseuraa.

“Ohjaajana saan myös itse vapaasti päättää, miten usein ja montako kertaa haluan ohjata porukkaa.”

Liisan innokkuus on tarttunut myös vertaisohjaajakaveri Helena Turkkiin.

“Yhdessä suunnitellen ja yhdessä tehden tämä on ollut ehdottoman virkistävää myös itselle. Kouluttautuminen antaa turvaa paitsi osallistujille myös itselle. Aina oppii jotain uutta”, kuvailee Turkki.  

Suomen Latu tarjoaa vertaisohjaajaksi jäsenyhdistyksiin haluaville maksuttoman Hyvinvointia ulkoilusta -kurssin. Kurssin on ensimmäisen vuoden aika käynyt jo yli 70 ohjaajaa. Aiempaa ohjauskokemusta tai erityisiä lajitaitoja ei tarvita. Kurssilta saa eväät aloittaa matalan kynnyksen +65-vuotiaiden ulkoiluryhmän.


Luitko jo nämä jutut?