Hyvä, lämmin, hellä

29.11.2023 | Tapani Leppänen

Neopreenisukka lämmittää talvijuoksijan jalkaa.

Neopreenisukat yhdistyvät lähinnä vesiurheiluun, mutta materiaalilla on vannoutunut käyttäjäkuntansa myös metsässä. Frelugasockan on syntynyt suolla. Sen on suunnitellut ruotsalainen suunnistaja Jerker Lysell. Suunnistajien lisäksi kohderyhmään kuuluvat ainakin talvijuoksijat ja maastopyöräilijät.

Ennen kuin arvioidaan ratkaisua, on paikallaan kerrata ongelma.

Kesällä jalkojen kastuminen ei haittaa, mutta talven lähestyessä tilanne muuttuu. Kylmä ja märkä ovat huono yhdistelmä.

Ratkaisuksi on tarjolla vedenpitäviä kenkiä tai vedenpitäviä sukkia.

Matalien juoksutossujen ongelma piilee siinä, että vesi pääsee sisään suuaukon kautta. Sen jälkeen vedenpitävästä kalvoista on lähinnä haittaa, sillä vettä hörpättyään kenkä ei tyhjene. Gore-Tex-lenkkari sopii kohtuullisen hyvin maantielle, mutta huonosti maastoon.

Vedenpitävien sukkien ongelmana on aina ollut kestävyys. Ennemmin tai myöhemmin ne tahtovat vuotaa.

Neopreeni päästää soluihinsa pienen määrän vettä, mutta estää veden vaihtumisen.


Neopreenisukan toimintaperiaate eroaa vedenpitävistä sukista. Neopreeni on synteettistä kumia. Se päästä soluihinsa pienen määrän vettä, mutta estää veden vaihtumisen. Jalat pysyvät lämpiminä, vaikka ne kostuvat.

Jerker Lysell suunnitteli sukkansa, koska ei ollut tyytyväinen olemassa olevien istuvuuteen. Monet neopreenisukat ovat paksuja ja niiden saumat tuntuivat paljaassa jalassa ikäviltä.

Frelugasockan on muotoiltu erikseen oikeaan ja vasempaan jalkaan. Koot juoksevat kolmen numeron välein. Rajatapauksessa suositellaan pienempää, sillä materiaali joustaa.

Istuvuutta ei voi moittia. Jalan sisäsyrjässä olevan sauman panee pukiessa merkille, mutta juostessa se tuntuu unohtuvan. Varren suussa on mansetti, joka pitää sukan paikoillaan ja estää veden valumisen varren kautta.

Joustava neopreeni on kolmen millimetrin paksuista. Sukka mahtui hyvin kaikkiin testijalkineisiin, mutta käyntivaraa on hyvä olla. Optimaalisin kenkä olisi varmasti puoli numeroa isompi.


Frelugasockan on kylmän kelin sukka. Neopreenilla on erinomainen kyky eristää, mutta liian lämpimällä se hautoo jalkaa.

Kalenterin sijaan kannattaa katsoa lämpömittaria. Juostessa puhutaan lähemmäs nollakeleistä, mutta pyöräilyssä sukka voi olla kaivattu lämpökerros heti kymmenen asteen alapuolella.

Jalkaa vasten on miellyttävän tuntuinen mikrofleece, ja ulkopintaa on vahvistettu nailonilla. Vaikka neopreeni kestää kohtuullisen hyvin kulutusta, kynnet ovat omiaan aiheuttamaan vaurioita. Tämä havaittiin testikäytössä, samoin kuin materiaalin hienoinen puristuminen lähinnä kantapään alla.

Frelugasockan on suunniteltu käytettäväksi kengän sisällä. Vaikka mikään ei sinänsä estä sen käyttöä avantouinnissa tai vesiurheilussa, tarkoitukseen löytyy myös pohjastaan vahvistettuja malleja.


Luitko jo nämä jutut?