Hyttystuoksu

01.06.2022 | Tapani Leppänen

Eteerinen hyttysöljy on retkeilijän aromaterapiaa.

Hieroisitko ihollesi mieluummin dietyylitoluamidia vai kissanminttua? Entä hengittäisitkö pralletriiniä vai sitronellaa?

Hyttysten karkotukseen, kuten moniin muihinkin vaivoihin, on olemassa sekä luonnollisia menetelmiä että ihmisen keksimiä keinoja. Länsimaisessa kulttuurissa ensin mainituilla on vaihtoehtoleima.

Jälkimmäisillä on kemikaaliviraston leima. Yleisin ja tutkituin hyönteiskarkotteissa käytetty aine on juuri dietyylitoluamidi, tuttavallisemmin DEET. Se syövyttää Gore-Tex -vaatteita ja kellonrannekkeita, mutta sopii tutkimusten mukaan iholle. Ihmisellä on paksu nahka.

Erikseen ovat vielä hermomyrkyt, kuten tekstiileissä käytetty permetriini tai höyrystinlaitteiden kohdalla keskustelua herättäneet d-alletriini ja pralletriini. Ne eivät ainoastaan karkota hyönteisiä, vaan tappavat – muitakin kuin hyttysiä.


Luonnonmukaisiakin vaihtoehtoja on. Testiin saapunut Kuura Outdoor no. 2 ei tosin ole virallisesti hyttyskarkote, vaan ”toiminnallinen eteerinen öljyseos ulkoiluun”.

Purnukassa ei mainita sanallakaan mihin se on tarkoitettu. Tuotekuvauksissa sen luvataan poistavan ilmasta ”iniseviä häiriötekijöitä”.

Kryptinen viestintä johtuu sääntö-Suomesta, jossa hyttyskarkotteiksi saa ilmeisesti kutsua vain tuotteita, joissa on Tukesin hyväksymää myrkkyä.

Kuurassa on kylmäpuristettua jojoba-öljyä ja vaikuttavina aineina kissanminttua, sitronellaa, sitruunaruohoa, litseaa ja kanadantuijaa. Näistä erityisesti sitronellan hyönteisiä karkottavat ominaisuudet tunnetaan laajasti.


Sitruunainen tuoksu on voimakas. Onko se hyvä, riippuu varmasti käyttäjästä, mutta tuoksu se joka tapauksessa on enemmän kuin haju. Muutamilla oikeasti hajuttomilla karkotteilla on silti puolensa.

Testikesän perusteella öljy toimii, mutta periaate on erilainen. Siinä missä kemialliset torjunta-aineet sekoittavat hyttysten suuntavaiston, sitruunan tuoksu ei yksinkertaisesti ole niiden mieleen. Hyttysiä saattaa pyöriä ympärillä, mutta pistämisen sijaan ne poistuvat paikalta.

10 millilitran roll-on on kohtuullisen arvokas mutta riittoisa, sillä pieni sipaisu riittää. Ainetta joutuu välillä lisäämän, mutta pieni pullo kulkee kätevästi taskussa.

Samaan sarjaan kuuluva Outdoor No 1 karkottaa punkkeja – tai ”iholle liimautuvia ei-toivottuja verenimijöitä”, kuten virallinen kuvaus kuuluu. Saatavilla on myös hyönteisten puremille tarkoitettu eteerinen öljy.


Luitko jo nämä jutut?