Humiseva havumeri kutsuu kulkemaan – Pookinpolku on Rokuan helmi

20.08.2021 | Jonna Saari

Pookinpolku mutkittelee Pookivaaran harteilla, halkoo kirjavia jäkälämattoja ja nostattaa hien korkeuseroillaan. Sen kohokohta on vanha palovartijan torni, jonka huippu nousee metsän yläpuolelle. Reitin keidas puolestaan on kirkasvetinen Pitkäjärvi, jonka rannalla retkeilijää odottaa puolikota.

Rokuan kansallispuisto on viehättävä oma pieni maailmansa, jonka koko olemassaoloa ei vielä ihan lähistöltäkään arvaisi. Laakeat pellot vaihtuvat Rokualla kumpuileviin hiekkaharjuihin suppineen, kirkkaisiin lampiin ja humiseviin mäntymetsiin, joiden lomasta löytyy kansallispuiston polkuverkosto. Alueen keskeisimpiin reitteihin kuuluva Pookinpolku on täydellinen sukellus Rokuan kansallispuiston lumoon.

Perille
Tieltä nro 22 (Ouluntie/Kajaanintie) käännytään Vaalan ja Utajärven välistä lounaaseen Ahmastielle ja siitä kuuden kilometrin jälkeen edelleen Rokuantielle. Rokuantieltä selkeä opaste ohjaa Pookivaaraan johtavalle nimettömälle tielle, ja pienemmät opasteet johdattavat tien päästä löytyvälle parkkipaikalle.

Reittimerkinnät
Polku on merkitty sinisin merkein maastoon. Parkkialueelta kuljetaan ensin noin kilometrin verran Pookivaaran tornille, jonka juurelta varsinainen Pookinpolku alkaa tehden neljän kilometrin rengasreitin.

Palvelut
Tornin pihapiirissä on autiotupa, päivätupa ja käymälä. Pitkäjärven rannalla on esteetön puolikota ja käymälä sekä telttailualue. Reitin varrella on myös levähdyspaikkoja ja parit portaat. Pookinpolku ei ole esteetön. Jos Pitkäjärvelle haluaa saapua esteettömästi, tulee auto jättää Pitkäjärven omalle P-alueelle, josta esteetön reitti (0,8 km) johtaa järven rantaan ja kodalle.

Nähtävyydet
Pookin torniin kiipeäminen kysyy ripauksen rohkeutta sekä kuntoa, mutta maisema ylhäältä palkitsee – kaikkialla ympärillä velloo sinivihreä, humiseva havumeri. Myös Rokuan upeat jäkälämatot reitin varrella kiinnittävät huomion. Pitkäjärvi on ihanan kirkasvetinen ja sen rantamaisema on kauniin erämainen.

Tarkkaile taivasta Pookivaaralla
Pookivaara on Rokuan korkein kohta, ja vähäisen valosaasteensa ansiosta se on hyvä paikka tarkkailla ilta- ja yötaivaan liikkeitä. Vietä yö Pookivaaralla ja nauti syksyn pimeyden esiin tuomasta tähtitaivaasta ja hyvällä tuurilla myös revontulten loisteesta!
 


Luitko jo nämä jutut?