Huippuluistoa nesteillä

05.12.2018 17:20 | Tapani Leppänen

Kokeilimme uuden sukupolven nestemäisiä luistovoiteita.

Pikavoiteina markkinoidut pullot pilasivat nestemäisten luistojen maineen vuosiksi. Ne kuluivat nopeasti ja lähinnä kuivattivat suksen pohjia. Lupauksista huolimatta fluoriakin oli vain nimeksi.

Imeytyäkseen suksen pohjaan nestemäisen voiteen pitää nimittäin kuivua

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Kotimaisten voidevalmistajien uutuuksia tarkastellessa näyttää selvältä, että tulevaisuus on nimenomaan nesteissä. Vahoista ei kannata luopua kokonaan, mutta uusilla nestemäisillä tuotteilla syntyy helppo ja kestävä, tuotteesta riippuen jopa kilpatasoa vastaava kelivoitelu.

Samaan aikaan kun liuottimet ovat kehittyneet, pulloihin pakataan entistä parempia ainesosia. Jos etiketistä on joskus vaikea hahmottaa fluorin todellista määrää, sen voi päätellä hintalapusta.

Spray-pulloon pakatuissa HF-nesteissä (59,90 €) on sama raaka-aine kuin Rexin HF-paloissa. Valmistajan omien testien perusteella neste on osoittautunut vahaa liukkaammaksi, vaikka ihan tarkkaan ei tiedetä miksi.

Vauhti on tuonut nestemäisten luistovoiteiden yläpäähän uuden UF-sarjan. Sen lippulaiva, laajalle kelialueelle soveltuva LDR-neste (79,90 €) yhdistää parafiinien ja pinnoitteiden parhaat ominaisuudet sisältäen aimo annoksen puhdasta LDR-fluoripulveria.

Edullisemmissakaan nesteissä ei ole mitään vikaa, kunhan tuotenimistössä sitkeästi kummittelevaa pika-sanaa ei ymmärretä väärin. Imeytyäkseen suksen pohjaan nestemäisen voiteen pitää nimittäin kuivua. Kiireiselle riittää huoneen lämmössä 20 minuuttia, mutta pidempi kovettumisaika parantaa kulutuskestävyyttä. Reilun kerroksen voi voidella jo edellisenä iltana. Ennen ladulle lähtöä suksi harjataan.

Startin filosofia eroaa hieman muista, sillä sen uusissa geelivoiteissa ei ole lainkaan bensiinipohjaisia liuottimia.

Geelien kantoaineena on vesi. Luistovoide ei ole liuenneena nesteeseen, vaan sen seassa pieninä partikkeleina. Ultra Gel Fluor -voiteissa (34,90 €) nämä partikkelit ovat fluorivahaa ja HFXT-pinnoitteissa (64,90 €) pulveria.

Geelimäinen voide kiinnitetään suksen pohjaan kitkakorkilla. Tällä tavoin saavutetaan lähes kuumavoitelun veroinen kulutuskestävyys.

Varsinaisten voiteiden lisäksi markkinoille on tullut luistopintojen puhdistukseen tarkoitettuja nesteitä, jotka eivät kuivata suksen pohjia voiteenpoistoaineiden tapaan.

Start Primer (14,90 €) on puhdistus- ja pohjustusaine, joka on suunniteltu toimimaan geelivoiteiden tartuntapintana.

Oman ryhmänsä muodostavat fluoripohjaiset puhdistusaineet kuten Vauhdin Clean & Glide (13,90 €) ja Rexin Glide Cleaner (19,90 €). Ne jättävät pohjaan ohuen fluorikalvon ja toimivat tietyillä keleillä luistovoiteena jopa sinällään.

Likaisella tykkilumiladulla puhtaus on tärkein luistoon vaikuttava tekijä, ja eniten likaa imevät perinteiset vahat. Silloin voiteita kannattaa käyttää mahdollisimman vähän.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?