Hiihdon supertalvi

03.03.2021 | Eki Karlsson

Pandemia ja luminen talvi saivat kansan laduille. Kaikki eivät kuitenkaan hiihdä, ja sille pitäisi tehdä jotain.

Koronapandemia sai aikaan retkeilybuumin: kansallispuistojen kävijämäärät kasvoivat edellisvuodesta 23 prosenttia ja sosiaalinen media täyttyi retkeilevän keskiluokan kuvista ja lomaterveisistä.

Ryntäys kansallispuistoihin ei sujunut tietenkään aivan ongelmitta. Retkeilybuumia ja sen lieveilmiöitä käsittelee Latu&Polku-lehden toimittaja Tapani Leppänen jutussaan.

Pari talvea sitten teettämämme tutkimuksen mukaan joka kolmas ilmoitti hiihtäneensä; hiihtovälineet omisti kuitenkin kaksi kolmasosaa suomalaisista.

Pandemian edelleen riehuessa ja sulkiessa sisäliikuntapaikkoja talven hittilajiksi on noussut hiihto. Kun tammikuussa saatiin eteläiseen Suomeenkin kunnolla lunta ja pakkasta, niin varastoissa ja kellareissa piilotellut potentiaali räjähti laduille. Suomi lähti hiihtämään!

Jos massojen retkeilyharrastus ei sujunut täysin ongelmitta, niin on niitä yhteentörmäyksiä ollut myös ladulla. Laturaivo on pyörinyt otsikoissa, vaikka se ei yleistä olekaan, neljän prosentin luokkaa.

Myös julkaisemamme latuetiketti on otettu hyvin vastaan niin mediassa kuin laduilla.

Pääasiassa skismaa syntyy hiihtäjien ja muiden ulkoilijoiden välille. Samaan aikaan kun moni hiihtäjä nautiskelee kuntien luomista sadoista latukilometreistä, niin monen muun lajin harrastaja on huomannut, että tutulle ulkoilureitille ei ole tällä hetkellä asiaa.

Kaikki eivät hiihdä, ja helmikuussa ulkoilun määrä Suomessa laski edellisvuoteen verrattuna Googlen keräämän datan perusteella muutaman prosentin.

Ulkoilualueen reitit pitäisi suunnitella siten, että hiihtäjien lisäksi myös jalkaisin, pyörällä ja koiran kanssa liikkuvat pystyvät ulkoilemaan keskeisillä virkistysalueilla. Samalla katoaa suurin laturaivon aiheuttaja, kun paine laduilla kävelyyn vähenee.

Koemme aiheen niin tärkeäksi, että olemme nostaneet sen kuntavaaliteemaksi: “talvinen reittiverkosto tulisi suunnitella siten, että hiihdon lisäksi myös muiden ulkoilulajien harrastajilla on mahdollisuus liikkua alueella ilman ristiriitoja ja vastakkainasettelua”.  Lue lisää kuntavaaliteemoistamme Suomen Ladun sivuilta.

Kirjoittaja on Suomen Ladun toiminnanjohtaja.


Luitko jo nämä jutut?