Helposti lähestyttävä

29.05.2024 | Tapani Leppänen

VJ Sport MAXx2 on moderni yleiskenkä polkujuoksuun.

Suomalainen VJ Sport on herättänyt huomiota polkujuoksumaailmassa jo pitkään. Suunnistustausta on saanut näkyä paitsi kenkien materiaaleissa, myös tietynlaisena aggressiivisuutena ja askeettisuutena.

MAXx2 tuo VJ:n lähemmäs valtavirtaa. Se ei tarkoita, että erikoisosaamisesta olisi luovuttu, sillä tavaramerkiksi muodostunut pito, istuvuutta parantava Fitlock-kiristys ja teräviltä kiviltä suojaava rockplate ovat ennallaan. Välipohjan EVA-materiaali on kuitenkin vaihtunut kevyempään ja kimmoisampaan supervaahtoon, ja Kevlar-päällinen hengittävämpään.

Pienen valmistajan pitää erottua, mutta suurelle yleisölle tarvitaan helpommin lähestyttävä kenkä. VJ MAXx2 on juuri sellainen.

 

MAXx2 tuo VJ:n lähemmäs valtavirtaa.


MAXxilla on VJ:n mallistossa edeltäjä, mutta tuotekehityksessä on otettu niin isoja askelia, että kakkonen on käytännössä ihan eri kenkä. Mukana suunnittelussa on ollut ultrajuoksija Juuso Simpanen, jolle tehtiin myös Lightspeed-nimeä kantava kisakenkä.

MAXx2 on mainio yleiskenkä, joka soveltuu vaihtelevaan maastoon ja erilaisille matkoille. Vaimennus riittää pidempiinkin koitoksiin, eivätkä kisatkaan jää kiinni ainakaan kengän painosta.

VJ:n mallistossa MAXx2 on kaikilla tavoin aiempaa modernimpi kenkä. Kysymys ei ole vain kevyestä ja responsiivisesta välipohjasta, vaan materiaaleista ylipäätään. Päällinen on hengittävämpi ja valmistettu yhdestä kappaleesta. Toisaalta sisustuskin on laitettu uusiksi. Kantakupin samettisen pehmeä verhoilu houkuttelee juoksemaan jopa ilman sukkia.

Pehmeiden materiaalien myötä istuvuus on huippuluokkaa. Kun oma vertailukohtani tulee pääsoin kapealestisestä Irock-mallista, parasta on lisääntynyt varvastila.

Oikea koko on pykälää pienempi. VJ:n US-koko 10 vastaa nyt useimpia käyttämiäni juoksukenkiä, mutta eurokoko 43 on numeroa pienempi kuin yleensä. Kokotaulukot eivät ole veljiä, mutta tärkein huomio on se, että saman valmistajan aiempiin malleihin verrattuna mitoitus on kasvanut. Asia mainitaan myös VJ:n sivuilla.


Jos VJ:n kengistä ei ole aikaisempaa kokemusta, pito tekee vaikutuksen heti. Butyylikumista valmistettu Superior Contact -ulkopohja tuntuu tahmealta jo käteen ja pitää märällä kalliolla ja juurakoissa kuin tauti. Maxeissa on maltilliset 4 mm nappulat, mutta pehmeämmässäkin maastossa pitoa löytyy varsin hyvin. Pienenä miinuksena pohjakuvio tuntuu keräävän mutaa.

Jos taas kokemusta löytyy muista supervaimennetuista kengistä, VJ ei tuota pettymystä. Monista kilpailijoistaan poiketen se ei silti ole massiivisen kokoinen. Askelkontakti on yllättävänkin matala, minkä ansiosta kenkä on vakaa ja tuntuma alustaan pysyy hyvänä.

VJ MAXx2 kestää vertailun mihin tahansa huippukenkiin ja tarjoaa omat lisämausteensa. Siitä ei ole kahta sanaa.


Luitko jo nämä jutut?