Helly Hansenin toimintaa viitoittaa intohimo ympäröivästä luonnosta ja vedestä nauttimiseen

06.12.2021 | Mainostajan sisältöä

Merten, vuoristojen ja ympäristön kunnioittaminen ja vastuullinen hyödyntäminen on norjalaisyritykselle ensiarvoisen tärkeää niin ulkona liikkumisen kuin resurssien kestävän käytön kannalta. Helly Hansenin kehittää tinkimätöntä ja vastuullista tuotesuunnitteluaan jatkuvasti, jotta sen tuotteet palvelevat kuluttajia tarpeineen parhaalla mahdollisella tavalla ja kuormittavat samalla mahdollisimman vähän ympäristöä.

140-vuotisen historiansa aikana Helly Hansen on toiminut usein teknisten ulkovaatteiden innovatiivisessa eturintamassa. Elämä arktisilla alueilla ankarissa keliolosuhteissa ja tiivis yhteistyö ulkoilun ja merenkäynnin ammattilaisten kanssa on aina inspiroinut norjalaisbrändiä uraauurtaviin teknologioihin. Se on tuonut ensimmäisenä markkinoille monia uudenlaisia materiaaleja, tuotteita ja suorituskykyä.

Ilman ympäristön kunnioitusta olemassaolomme ei ole perusteltua

Ympäristötietoisuuden lisääntyminen ja kuluttajien kiinnostus tuotteiden ympäristökuormitusta kohtaan on viime vuosina lisännyt vastuullisuuden kehittymistä yhdeksi tuotekehityksen tärkeimmistä ajureista. Helly Hansenin viimeisin läpimurto kemikaalien ja veden käytön määrän vähentämiseksi on sen kehittämä LIFA INFINITY PRO™ -materiaali: kankaaseen on saatu kestävä vedenhylkivyys ilman kemikaaleja, samalla tuotantoprosessissa vettä ja päästöjä säästäen.

"Olemme ylpeitä myös Monomateriaalituotteiden konseptista, joka vie meitä konkreettisesti kohti kiertotaloutta. Tuotteen valmistaminen pelkästään yhdestä raaka-aineesta mahdollistaa tuotteiden kierrättämisen tulevaisuudessa uudelleen vaatteeksi. Se tulee olemaan tehokkain tapa vähentää jätteeksi päätyvän tekstiilin määrää", Helly Hansenin vastuullisuusjohtaja Ellen Andersen kertoo.

Helly Hansenin vastuullisuustyöllä on kolme pääteemaa. Pariisin ilmastosopimuksen mukaiset, tieteeseen perustuvat tavoitteet kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi toimivat keskeisenä ohjenuorana. Lisäksi fokuksessa ovat vastuullinen maankäyttö sekä biodiversiteetin säilyttäminen ja tuotteiden käyttöiän pidentäminen.

"Tuotteemme ovat suunniteltu luonnossa liikkumiseen ja ympäristön mahdollistamista elämyksistä nauttimiseen. Meille on selvää, ettei tuotteidemme pidä ainoastaan kestää kovaa kulutusta ja palvella käytössä pitkään, vaan meidän on lisäksi yrityksenä tehtävä konkreettisia toimenpiteitä tuotteiden aiheuttaman kuormituksen eliminoimiseksi."  

Isoin hiilijalanjälki pitkistä tuotantoketjuista

Teknisten toiminnallisten tuotteiden valmistus on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Tuotteissa käytettävien eri materiaalien valmistamiseen tarvitaan paljon eri raaka-aineita, energiaa ja vettä.

"Olemme tietoisia tuotantoketjujemme haasteista. Teemme määrätietoista työtä kohti YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n mukaisia tavoitteita. Kun nyt olemme laskeneet tuotteiden ja valmistuksen aiheuttaman hiilijalanjäljen, osaamme määritellä seuraavat vaiheet taas entistä paremmin. Tuotannosta aiheutuvien kuormitusten määrittelemiseen käytämme Higg Index -työkalua."

Helly Hansen on tehnyt yhteistyötä sveitsiläisen yrityksen kanssa haitallisten kemikaalien eliminoimiseksi materiaaleistaan bluesign® system partnerina jo vuodesta 2008.

"Pyrimme käyttämään tuotteissamme raaka-aineita, jotka ovat harmittomia sekä ympäristölle että niitä käyttäville ihmisille. Tuotantoketjun kuormitusten vähentämiseksi on tehtävä yhteistyötä erilaisten organisaatioiden ja auditoijien kanssa. Mikään brändi ei pysty yksin muuttamaan vaatetusalaa vastuulliseksi. On jaettava tietoa ja määriteltävää yhteisiä tavoitteita erityisesti tuotantoketjujen alkupäähän", Ellen Andersen kuvailee.


 

Konreettisia tavoitteita kohti vastuullisuutta

Helly Hansenin vastuullisuustyön keskeinen konkreettinen tavoite on, että vähintään 50 % kaikista sen käyttämistä materiaalista on vuoteen 2025 mennessä kierrätettyä alkuperää. Vuonna 2023 yritys on määritellyt pääsevänsä täysin eroon PFC-aineyhdisteistä.

Tekstiilien värjäyksessä Helly Hansen on siirtynyt solution dye -menetelmään, jossa väriaine lisätään tekstiiliin jo kuidun valmistusvaiheessa. Näin se on onnistunut pienentämään merkittävästi kemikaalien, energian ja veden kulutusta. Vuonna 2019 kankaiden valmistuksessa käytetyn veden määrä pieneni 2,3 miljoonalla litralla verrattuna edelliseen vuoteen.

"Luonnonkuiduissa olemme siirtymässä orgaanisen puuvillan käyttöön. Sen osuus on nyt puolet kaikesta käyttämästämme puuvillasta. Merinovillana käytämme vain ZQ-sertifioitua laatua ja untuvatuotteissa RDS-standardoitua untuvaa. Nahkaa emme käytä jatkossa lainkaan. Turkiksista olemme luopuneet jo vuonna 2007", täydentää Andersen.

Vedenpitävä ja hengittävä LIFA INFINITY PROTM -materiaali on valmistettu ilman ympäristöä kuorimittavia kemikaaleja

LIFA INFINITY PROTM on uraauurtava ja innovatiivinen materiaali, joka ratkaisee yhden teknisiin ja toiminnallisiin ulkoilumateriaaleihin liittyvistä suurista haasteista. Kolmikerroksinen vedenpitävä ja hengittävä materiaali on valmistettu niin, että kankaan pinnassa toiminnallisuuden kannalta tärkeä vedenhylkivyys on aikaansaatu hydrofobisten kuituominaisuuksien ja kankaan rakenteen avulla täysin ilman lisättyjä kemikaaleja.

Näin kankaan valmistuksessa vältytään käyttämästä haitallisia fluori- tai silikonipohjaisia aineita, jotka käytön myötä huuhtoutuisivat luontoon kuormittamaan ympäristöä. Rakenteen ja kuituominaisuuksien myötä kankaaseen saatu vedenhylkivyys säilyy materiaalissa teoriassa ikuisesti, eikä tuotteen vedenpitävyyttä tarvitse aktivoida lämpö- tai jälkikäsittelyillä.

Vedenhylkivyysominaisuus suojaa kangasrakenteen ytimessä olevaa kalvoa ja mahdollistaa sen toimimisen niin, että ulkopäin tuleva kosteus ei pääse kankaan lävitse, mutta tuotteen sisällä muodostuva kosteushöyry pääse tuotteen ulkopuolelle. LIFA INFINITY PROTM -kalvo on erittäin kevyt ja mikrohuokoinen polypropeenikalvo, josta 75 % on ilmaa sisältäviä nanokokoisia huokosia.

Kalvo on valmistettu ekstruusiomenetelmällä, jossa rakenne saadaan aikaan käsittelemällä kalvoa mekaanisesti eri lämpötiloissa ilman yleisesti käytössä olevia kemikaalisia liuottimia säästäen näin myös merkittävästi vettä ja energiaa. Materiaali on värjätty kuidun valmistuksen yhteydessä, mikä sekin pienentää merkittävästi valmistuksesta aiheuttavaa ympäristökuormitusta.


Luitko jo nämä jutut?