Finlandian syntysijoilla

31.05.2023 | Jonna Saari

Levonkallion korkealta huipulta näet kirkkaan Aulangonjärven sekä kaikkialla ympärillä kohoavat metsät, joiden ylle graniittinen näkötorni nousee kuin jättiläisen kruunu. Sibeliuksen varjeltu metsä kuiskii ja humisee rauhassaan, toivottaen kulkijan tervetulleeksi hiljentymään ja suomaan ajatuksen kansallissäveltäjällemme.

Aulangon ulkoilumaastoille vaikuttavaa omaleimaisuutta tuovat tunnelmalliset puistot, tekolammet, kuvankauniit huvimajat sekä graniittiset linnakkeet ja näköalatorni. Retkeilyhelmenä löytyy alueelta myös seitsemän kilometriä pitkä rengasreitti, joka kiertää koko Aulangonjärven. Reitille kannattaa suunnata aistimaan havumetsien tunnelmaa ja korkeiden rantakallioiden näköaloja. Uimarannoilta voi myös pulahtaa Aulangonjärven kirkkaaseen veteen.

Aulangonjärven polku

Matkaan kannattaa lähteä Aulangon ulkoilumajalta (Linnanen 75), jossa parkkitilaa on runsaasti. Seuraa opasteita Aulangontieltä.

Reittimerkinnät

Puuviitat ja keltaiset maalimerkit puissa.

Palvelut

Ulkoilumajalla Aulangonjärven kota ja uimaranta, noin puolimatkassa on Kärmeskallion nuotiopaikka ja laituri. Järven kaakkoiskulmassa reitin varrella on Kihtersuon uimaranta.

Näe ja koe

Koe Aulangonjärven reitti kauniina kesäiltana ja aisti Finlandian värisyttävät tunnelmat. Kerrotaan, että Jean Sibelius sai inspiraation Finlandiaan juuri täällä! Kihtersuon uimarannan jälkeen sorastettu reitti muuttuu pitkospuiksi. Vesirajaa hyvän tovin seurattua on aika nousta rappuja pitkin Levonkalliolle. Sibeliuksen metsäksi nimetty luonnonsuojelualue kohoaa Levon- ja Käärmekallioiden harteilla. Taiten tehdyt opastaulut tutustuttavat luontoon ja samalla kansallissäveltäjäämme, ja näköalat kallioilta kohti Aulangonjärveä saavat pysähtymään.

Osan matkasta kierros kulkee metsässä kauempana järvestä. Vanhan metsän rikkaus rauhoittaa mieltä ja tarjoaa epätasaista neulaspolkua, jättipuita sekä purojen lirinää. Järven pohjoispää kierretään hiekkatietä pitkin, kunnes palaillaan pienempien reittien saattelemana takaisin Ulkoilumajalle.

Jos kuntoa riittää, voi reitiltä tehdä piston Aulangon näkötornille. Se edellyttää pitkää ja jyrkkää nousua järven rannasta – portaita on yli 300!

Tällä palstalla Retkipaikan päätoimittaja Jonna Saari esittelee päiväretkikohteita.


Luitko jo nämä jutut?