Euroopan unionin pohjoisin matkailuyritys

07.09.2020 | Sauli Herva

Tänä vuonna on Nuorgamin Lomakeskuksen 50. toimintavuosi. Juhlavuosi siis.

Suomen ja sittemmin EU:n pohjoisin matkailuyritys aloitti toimintansa virallisesti vuonna 1970. Tosin tarkkaan ottaen toiminta käynnistyi kotimajoituksen tarjoamisella jo vuonna 1968, jolloin talossa oli myös Nuorgamin puhelinkeskus, taksi ja Ilmatieteenlaitoksen sääasema.

Alkuvuosina majoitustoimintaa oli vain kesäisin ja kaikki asiakkaat olivat kotimaisia matkailijoita. Muutamassa vuodessa myös kevättalven hiihtäjät ja pilkkikalastajat ottivat Nuorgamin tunturit omakseen.

Jäämerelle ja Nordkapiin suunnanneet keskieurooppalaiset yöttömän yön kesämatkailijat löysivät alueelle vähitellen. 2000-luvun kuluessa sydäntalvi ja revontulet ovat tulleet koko ajan suositummaksi.
 

Lapsuutensa Nuorgamissa elänyt ja maailmalta vauhtia ja vaikutteita hakenut Marjatta Holmberg tarttui perheyrityksen ohjaksiin veljensä kanssa vuonna 1990.

Myöhemmin vuodesta 2006 alkaen toiminta on jatkunut yhdessä puoliso Raimo Hekkasen kanssa. Ja nyttemmin päivittäisessä toiminnassa on mukana myös jo aikuisikään varttunut kolmas sukupolvi.

Yritys työllistää ympärivuotisesti viisi henkilöä ja lisäksi kovimpina sesonkeina kesästä syksyyn ja sydäntalvella kahdesta viiteen henkilöä.

Tarjolla on monipuolisia matkailupalveluja, kuten eritasoista majoitusta, caravan- ja leirintäalue, kahvila-, ohjelma- ja ravintolapalveluita, välinevuokrausta sekä opastettuja retkiä ja räätälöityjä paketteja niin lohijoelle kuin tunturiinkin.

Tartuntatautipandemian vuoksi ympyrä on vuonna 2020 eräässä mielessä sulkeutunut. Kotimaiset matkailijat ovat jälleen olleet suurin asiakasryhmä, talossa on jälleen taksipalvelut ja henkilökunta huoltaa myös Ilmatieteenlaitoksen säähavaintoasemaa.
 

Matkailuyrittäjyys Nuorgamissa Ylä-Lapissa vaatii perheyritykseltä pitkäjänteistä sitoutumista, melkein mahdottomalta tuntuvaa joustavuutta sekä eritoten vahvuutta ja uskoa itseensä.

Elämäntapa sitoo perheen tontilleen ja pakottaa keskittymään päivittäiseen tekemiseen.

”Se minkä teemme, teemme sen täydellä sydämellä. Ja niin, että asiakkaamme saavat kokonaisvaltaisen ja ikimuistoisen kokemuksen. Rakastamme sitä, mitä teemme”, Marjatta ja Raimo vakuuttavat.
Luonnon arvostaminen on yritykselle kaiken tekemisen kulmakivi. Kestävä luontoelämys kuuluu elämäntapaan.

”Kaikessa mitä teemme, pyrimme aina näyttämään esimerkkiä siitä, kuinka luonto tulee ottaa huomioon”, he teroittavat.
 

”Lohenpyynti on rentoutumista ja nauttimista siitä kihelmöivästä tunteesta, tuleeko saalista vai ei. Ja vaikka saalista ei tulisikaan, ovat hetket joella aina voimaannuttavia. Tenojoki ja sen antimet ovat arvokkaita luontoelementtejä, joista kaikkien tulisi voida kestävästi nauttia. Meille joki on ennen kaikkea paikka, jossa voimme hetkeksi irrottautua Nuorgamin Lomakeskuksen hektisestä menosta”, yrittäjäpariskunta huokailee.

”Saalis saadaan, mikäli joki sen antaa. Joki puntaroi, onko kalastaja saaliin arvoinen. Joelle on mentävä nöyrin mielin nautiskellen, ei ahmana saaliin kimppuun. Perinteitä ja saalista kunnioittava voi olla saantimies, ei pelkästään pyyntimies”, Raimo tarkentaa.

”Uskon useimpien vieraittemme haltioituneen Nuorgamin luonnon kauneudesta ja vuodenaikojen voimakkuudesta. He palaavat uudestaan ja uudestaan kokemaan luonnonrauhan ja rentoutumaan luonnonmukisen elämäntavan rauhoittavaan sykkeeseen”, Marjatta päättää.

nuorgaminlomakeskus.fi


Luitko jo nämä jutut?