Etelän pitoihin

02.03.2020 | Tapani Leppänen

Nanosuksen tekee houkuttelevaksi vaivattomuus. Muista pitopohjista poiketen se on täysin voiteluvapaa myös luistonsa osalta.

Nanosukset ovat jääneet viime vuosina skinien varjoon. Perusidea niissä on kuitenkin mainio. Saman kemiallisesti käsitellyn pohjamateriaalin pitäisi luistaa ja pitää koko suksen mitalta.

Ensimmäisten kehitysversioiden kohdalla teoria ja käytäntö olivat vielä liian kaukana toisistaan. Varsinkin pakkaskelillä nanosuksien luisto oli luvattoman huono, mistä syystä ne nauttivat nyt mainetta lähinnä sunnuntaihiihtäjän suksina.

Olen hiihtänyt ensimmäisen sukupolven nanosuksilla ja myöhemmin mallilla, jonka kanta oli voideltava. Ensin mainittuja en saanut luistamaan, jälkimmäisiä en taas oikein pitämään.

Karhun Optigrip-nanopohja on edennyt neljänteen sukupolveen.

Kymmenessä vuodessa on kuitenkin tapahtunut paljon. Karhun Optigrip-nanopohja on edennyt neljänteen sukupolveen. Perusfilosofia on pysynyt samana, mutta kemia on mennyt uusiksi.

Nyt testatun NoWax OptiFast -mallin kantaosassa on täysin uudenlaista OptiFast-pinnoitetta. Se lisää Optigrip-suksen luistoa, mutta varmistaa silti riittävän pidon ja toteuttaa tältäkin osin voitelemattoman suksen filosofiaa.

 

Aktiiviselle kuntoilijalle positioitu NoWax OptiFast on Karhun vauhdikkain nanopohja. Tarkoituksena oli selvittää missä määrin Optigripeistä olisi paitsi nollakelin pitopohjaksi, kattamaan etelän ”normikelit” vähän laajemmallakin alueella.

Tiedossa oli, että nanosuksi on parhaimmillaan kostealla lumella, ja enimmäkseen sitä testijaksolla oli myös tarjolla. Näissä keleissä suksi tarjosi varman pidon ja luistokin oli parhaimmillaan.

Kun ladut sitten jäätyivät, sukset yllättivät positiivisesti. Vasta uusi kuiva pakkaslumi ja lähemmäs kymmentä astetta kiristynyt pakkanen alkoivat aiheuttaa ongelmia. Kuivalla kelillä pito ei ollut enää yhtä varma, mutta näissäkin pakkasasteissa luisto oli vielä kohtuullinen.

Voideltavan suksen luistolle Optigrip-suksi ei pärjää missään olosuhteissa. Toinen asia on se, kuinka paljon sillä on merkitystä kuntolenkillä, jos hiihto kuitenkin tuntuu mielekkäältä. Testisuksilla pystyi hiihtämään teknisesti samalla tavalla kuin voideltavilla suksilla – ja mikä parasta, voimien ehtyessä myös rennommalla tahdilla.

 

Mikään suksi ei ole paras valinta kaikkiin olosuhteisiin.

Etelän hiihtäjälle NoWax Optifast on toimiva valinta purkkisuksen tai skinien kaveriksi nollan ympärille. Se toimii huomattavasti laajemmalla alueella kuin karhennettava zero-pohja ja on omimmillaan niissä vaikeissa liisterikeleissä, joissa skinisuksi ei ole parhaimmillaan.

Nanosuksen tekee houkuttelevaksi vaivattomuus. Muista pitopohjista poiketen se on täysin voiteluvapaa myös luistonsa osalta. Huoltotoimenpiteeksi riittää säännöllinen puhdistus.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?