Erävaelluksen juhlakisat

01.06.2020 | Jouni Laaksonen

Puoli vuosisataa Erävaelluksen SM-kisoja tulee täyteen lokakuussa Kiilopäällä.

Erävaelluksen SM-kilpailuilla on kovan kisan maine, ja syystä. Urakka ei kuitenkaan vaadi huippu-urheilijan suorituskykyä, vaan maaliin selviytyy normaalilla peruskunnolla ja sinnikkyydellä. Osaamista kyllä vaaditaan jo varusteiden valinnasta ja jalkojen huollosta alkaen.

Nelipäiväisessä koitoksessa mitataan osallistujien fyysinen kunto sekä taidot vaelluksen merkittävimmillä osa-alueilla. Kaikki varusteet ja ruuat kannetaan itse mukana, yöt nukutaan omassa majoitteessa, eteneminen tapahtuu suunnistaen tehtävärastilta toiselle ja tehtävissä selvitetään osaaminen niin erätaidoissa, luonnontuntemuksessa kuin esimerkiksi ensiavussa.

Osuvasti juhlakilpailut järjestetään Kiilopään maastoissa, joissa myös ihka ensimmäinen mittelö käytiin.

Kisan aikana arkistressi, työkiireet ja some-maailma kaikkoavat kokonaan pois mielestä ja keskittyminen on koko ajan hetkessä. Omat ja kisaparin rajat tulee testattua, ja maalissa jokainen voi tuntea onnistumisen iloa: selvisimme!

Nykyään retkisarja antaa mahdollisuuden nauttia kisatunnelmasta myös kevyemmällä rasituksella.

Lajin ensimmäiset kilpailut järjestettiin syyskuun lopussa vuonna 1970. Kerran vuosikymmenien aikana kilpailut on jätetty pitämättä, joten kun erävaeltajat kokoontuvat tänä syksynä lokakuun alussa, alkamassa ovat 50. kisat.

Osuvasti juhlakilpailut järjestetään Kiilopään maastoissa, joissa myös ihka ensimmäinen mittelö käytiin.

Ensimmäisissä kisoissa reitti kävi kaukaisimmillaan Tahvontuvalla asti. Vuosikymmenten mittaan tehtäviä on tullut huomattavasti lisää, joten etenemiseen on käytössä vähemmän aikaa kuin alkuvuosina. Niinpä on epätodennäköistä, että aivan noin etäälle Kiilopäältä torstaista sunnuntaihin kestävän kisan aikana ehdittäisiin.

Joka tapauksessa luvassa on upeita Urho Kekkosen kansallispuiston tunturi- ja ikimetsämaisemia, mielenkiintoisia tehtäviä ja ainutlaatuinen tunnelma, kun samanhenkiset kokoontuvat ottamaan mittaa toisistaan ja itsestään.

Vuoden 2020 kilpailujen tehtäväryhmässä ja radan suunnittelussa tärkeä tekijä on Reino Ruotsalainen, vuosikymmenten mittaan yli 20 mitalia Erävaelluksen SM-kilpailuista voittanut konkari. Ruotsalainen antaa viikoittain hyviä vinkkejä kilpailuun valmistautumiseen Facebookissa, niitä kannattaa ehdottomasti käydä tutkimassa.

Tutustu kilpailukutsuun Kurssit & vaellukset -sivuilla.


Luitko jo nämä jutut?