Elektrolyyttitankkaus helteiseen treenipäivään

01.06.2022 | Pauliina Toivanen

Elektrolyyttijauheita löytyy useissa eri mauissa jo perusmarketeistakin. Mineraalipitoisen nesteytysjuoman voi valmistaa myös kotikonstein.

Hyvä nestetasapaino ylläpitää suorituskykyä. Se vaikuttaa erityisesti elimistön lämmönsäätelyyn ja kokemukseen liikunnan rasittavuudesta. Nestehukka voi ilmetä väsymyksenä ja päänsärkynä, ja se voi hidastaa myös suorituksesta palautumista.

Hien mukana menetetään erityisesti natriumia ja kloridia sekä jonkin verran myös kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Hikoilun aiheuttama natriumin ja kloridin menetys riippuu muun muassa hikoilun määrästä, joka on kesäkuumalla treenatessa usein runsasta.

Elektrolyyttijauheista valmistettujen juomien tarkoituksena on paikata näitä hikoilun vanavedessä poistuneita mineraaleja ja auttaa suoritusta ennen, sen aikana tai jälkeen nautittujen nesteiden imeytymistä.

Esimerkiksi Puhdistamon ja Ketokamun elektrolyyttijauheissa on keskeisimpien elektrolyyttien lisäksi puhdistamatonta ranskalaista Guérande-merisuolaa, jossa sanotaan olevan tallella kymmeniä meriveden sisältämiä mineraaleja ja hivenaineita.

Nesteen imeytymistä kuumalla säällä voikin tehostaa kotikonstein yksinkertaisesti vain ripottelemalla hieman puhdistamatonta merisuolaa veden sekaan. Ruokavirasto suosittelee aikuisia käyttämään kuitenkin ruokavaliossaan suolana ensisijaisesti jodioitua ruokasuolaa, maksimissaan 5 grammaa päivässä.

Osa elektrolyyttijauheista sisältää myös piristävää C-vitamiinia ja MSM:ää eli metyylisulfonyylimetaania. Suolan tapaan MSM-rikkiyhdistettä myydään erillisenä jauheena. MSM:ää on luontaisesti niin ihmisissä, eläimissä kuin monissa kasveissakin. Ravintolisänä sitä käytetään muun muassa edistämään palautumista ja ehkäisemään kramppeja sekä nivel- ja jännekipuihin. Tutkimuksia MSM:n mahdollisista hyödyistä tarvittaisiin kuitenkin vielä lisää.

Markkinoilta löytyy myös elektrolyyttijauheita, joissa ei ole käytetty raffinoimatonta eli puhdistamatonta ja käsittelemätöntä merisuolaa tai MSM:ää.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?