Elävää perintöä

20.04.2018 13:23 | Anne Rautiainen

Jokamiehenoikeudet valittiin Suomen elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Joulukuussa julkistettiin elävän perinnön kansallinen luettelo. Luetteloon valittiin mukaan Suomen Ladun aloite: Jokamiehenoikeudet. Valinta on merkittävä, sillä tämä tarkoittaa sitä, että jokamiehenoikeuksilla on ehkä joskus mahdollisuus päästä Unescon listalle asti.

Meillä on Suomessa enemmän arvostuksen ansaitsevaa elävää kulttuuriperintöä kuin nopeasti tulee edes ajatelleeksi.

Kansallinen elävän perinnön luettelo on mieltä hykerryttävä kokoelma ilmiöitä, jotka tunnistaa heti vahvasti omiksi ja suomalaisuuteen kuuluviksi.

Vai miltä kuulostavat esimerkiksi sellaiset jokamiehenoikeuksien ohella luetteloon valitut ilmiöt kuin kalakukko, kyykkä, Jukolan viesti, lumileikit, mölkyn pelaaminen, pesäpallo, hortoilu, sienestys, suomalainen metsäsuhde, tervan poltto, pääsiäiskokot, saunominen, lavatanssit, laihialainen nuukuus ja räsymaton kudonta?

Yhteensä kansallisessa luettelossa on nyt 52 ilmiötä. Luettelo elää ja kasvaa, seuraavan kerran sitä täydennetään vuonna 2019. Kansallisessa luettelossa olevia ilmiöitä on mahdollista hakea mukaan Unescon kansainväliselle listalle yhden asian vuosivauhdilla.

Kansalliselle listalle on valittu elävää perintöä, joka on tärkeää ihmisille ja joka elää ja muuntuu ajassa. Miksi sitten jokamiehenoikeudet ovat jotakin perin juurin erityistä?

Lähes kaikki suomalaiset tuntevat jokamiehenoikeudet tai tietävät niistä. Noin puolet kaikista luontokäynneistä perustuu jokamiehen­oikeuksien käyttöön.

Jokamiehenoikeudet mahdollistavat pääsyn luontoon – vesille, metsiin ja joutomaille. Lasten ja aikuisten yhdessä tekemät retket ovat tärkein perinnettä sukupolvelta toiselle vievä voima. Perinne välittyy eteenpäin myös, lainsäädännön, ammatti- ja ympäristökasvattajien sekä järjestöjen kautta.

Jokamiehenoikeuksia hakivat kansalliselle listalle Suomen Latu, Suomen ympäristökasvatuksen Seura ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Selvitystä jokamiehenoikeuksien viemiseksi Unescoon jatketaan yhdessä muiden pohjoismaisten ulkoilujärjestöjen kanssa.

Kansallisen luettelon taustalla on Elävän perinnön wikiluettelo, johon on jatkuva haku. Wikiluettelossa on nyt mukana 130 artikkelia yli 170 toimijataholta. Useita ulkoiluunkin liittyviä ilmiöitä on vielä kirjoittamatta ja viemättä wikiluetteloon.

aineetonkulttuuriperinto.fi


Luitko jo nämä jutut?