Elämykselliset hiihtotapahtumat Suomessa

03.12.2020 | Terhi Ilosaari

Onko itsesi voittaminen auringossa avarassa tunturimaisemassa unelmiesi elämys? Vai kaipaako sielusi siniseen korpeen susien lauluja kuuntelemaan? Tai vuorokauden ”hiihtokuritusta”? Pitkä kaunis maamme tarjoaa elämyksellisiä hiihtotapahtumia niin aloitteleville joukkuesivakoitsijoille kuin kokeneille yksinhiihtäjillekin.

01 The Ruthless Raja

Talven sydämessä, aamun syvässä siniharmaudessa, Kainuun itärajalla lähtevät ladulle sitkeimmät suihkijat. Valkoisten hankien päällä leijuvan hiljaisuuden katkaisevat hetkeksi sauvojen narahdukset ja suksen sujuva suihke.

Ladulla koettu luonto voi olla myös armoton, kun kisapäivään osuu pakahduttava pakkanen tai raju lumimyrsky. Erämaisella reitillä asutuksen sijaan hiihtäjä voi kohdata ahman jäljet tai kuulla suden ulvovan.

Jo neljättä vuotta peräkkäin hiihtäjät ovat kiitelleet niin huoltopisteiden toimivuutta, pitkän reitin hiihdettävyyttä kuin luonnon rauhaakin.

Ajankohta
6.2.2021

Matkat
Hiihto 160km, 100km, 78km, 40km ja 25km
Fatbike 78km ja 24km

ruthlessraja.endurancekainuu.fi

02 Hiihtäen halki Suomen

Hiihtäen Halki Suomen on maailman pisin opastettu hiihtovaellus. Matkaa kertyy 34 vuorokauden aikana noin 1 800 kilometriä, päivätaipaleiden vaihdellessa 40 ja 80 kilometrin välillä. Hurjimmat hiihtävät koko matkan, mutta myös yksittäisten etappien hiihto on mahdollista.

Joka toinen vuosi järjestettävä elämys on mahdollista kokea seuraavan kerran maalis-huhtikuussa 2022. Silloin Suomen halki lähdetään hiihtämään juhlavasti kymmenettä kertaa. Vain kerran tapahtuman historiassa on yksi alkutaipaleen päivämatkoista taitettu linja-autolla lumen puutteen vuoksi, muina vuosina koko matka on voitu edetä hiihtäen.

Reitti kulkee pääosin rauhallisissa metsämaisemissa ja asumattomissa erämaissa ylittäen jäälakeuksia ja pohjoisessa puuttomia tunturiseutuja. Vaihtelevat kelit lumimyrskyistä häikäisevään auringonpaisteeseen ja kovista pakkasista kevätauringon lämpöön heittelevät mausteita hiihtäjän elämyssoppaan.

Päivästä toiseen samankaltaisina toistuvat rutiinit, tiivis hengenheimolaisista koostuva ryhmä ja pitkät etapit luovat yhdessä oman mielenmaiseman, jonka ulkopuolelle on helppo jättää muun maailman mietteet. Kaikilta maailman kolkilta saapuvat osallistujat kertovat luoneensa ladulla elinikäisiä ystävyyssuhteita.

Määränpäänsä saavutettuaan hiihtäjät huuhtovat hikensä Jäämereen. Tunne uskomattoman urakan päättävän hyisen pulahduksen jälkeen on varmasti sanoin kuvaamaton.

Ajankohta
Maalis-huhtikuussa 2022

Matkat
Virolahti-Jäämeri 1800 km, 33 päivää
I-osuus: Virolahti-Ilomantsi 420 km, 8 päivää
II-osuus: Ilomantsi-Kuusamo 650 km, 12 päivää
III-osuus: Kuusamo-Jäämeri 720 km, 13 päivää

hhs-ski.net

03 Kiilopäähiihto

Massahiihtokausi on avattu Saariselän tunturialueella jo viisi kertaa. Tänä vuonan korona valitettavasit peruutti tapahtuman, jossa kaamoksen, otsalamppujen ja tunturien yhdistelmä on ainutkertainen kokemus. Kiilopäähiihto tarjoaa monentasoisille hiihtäjille elämyksiä: kilpa- ja kuntosarjassa hiihdetään koneladulla, mutta retkisarjan reitti kulkee Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Ajankohta
11.12.2021

Matkat
Kunto- ja kilpasarja 40 km
Retkisarja 15/21 km

kiilopaa.fi/kiilopaahiihto

04 Ylläs Seven Summits

Vanhan legendan mukaan Ylläksellä tosimiesten ikiaikainen viikonloppuhupi oli tehdä hiihtolenkki, jonka aikana kiivettiin alueen seitsemän korkeimman tunturin huipulle. Randonnée-suksilla varustautunut ryhmä päätti kevättalvella 2012 kokeilla, onko tarina mahdollista elää todeksi. Päivä olikin niin hauska, ettei lystiä voinut jättää sisäpiirin ilotteluksi. Näin sai alkunsa tänä vuonna jo viidennen kerran järjestettävä Ylläs Seven Summits -tapahtuma.

Ylläksen huiput voi kokea monella eri tavalla. Reittiä ei ole merkitty maastoon, vaan joukkueet kulkevat kartta mukanaan itse valitsemaansa reittiä leimaten jokaisen tunturin huipulta löytyvällä rastilla. Kaikki omalla lihasvoimalla liikuteltavat ja talviseen luontoon sopivat välineet lumikengistä splitboardeihin ovat sallittuja. Pakollista on kuitenkin kuljettaa kaikki varusteet mukanaan koko kilpailun ajan.

Elämystennälkäiset kilpailijat päästetään Ylläksen maastoon maaliskuisena aamuna juuri ennen auringonnousua. Hätäisimmät ehtivät ihailemaan ensimmäisiä valonsäteitä lähimmän tunturin päälle. Hiljalleen henkeäsalpaavat maisemat avautuvat kaikille kisaajille.

Vauhdikkaimmat kiitävät reitin luistelusuksilla kovia latupohjia hyödyntäen, kun taas nautiskelijan valinta voivat olla vapaalaskusukset, joiden avulla ladun sijaan etsiskelläänkin parhaita puutereita.

Rento ilmapiiri ja erityisesti GPS-seurannan tarjoama hilpeä jälkipuinti saa useimmat huudahtamaan jo kisapäivän iltana: ”Ensi vuonna uudestaan!”                    

Järjestäjät toivovat saavansa tunturihiihdon pariin lisää suksijoita tarjoamalla uuden, viiden tunturin sarjan.

Ajankohta
27.3.2021

Matkat
7 tunturin sarja, noin 65 km ja 3 000 m nousua
5 tunturin sarja, noin 35 km ja 2 000 m nousua

7summits.fi

05 Umpihankihiihdon MM-kisat

Eivät arvanneet Syötteen laskettelurinteen vieressä Heikki Haavikon metsäsuksille nauraneet nuoret, että jo seuraaviin lumiin mennessä olisi tästä kohtaamisesta suivaantunut mies potkaissut käyntiin oikeat MM-kilpailut. Keväällä 1997 Haavikko esitteli ajatusta laturetkestä paikallisille toimijoille, jotka tuumasivat yksimielisesti: ”Idea on riittävän hullu, joten se voi toimia.”

Syötteen tunturialueen maisemissa, Pudasjärvellä järjestettävä kilpailu mittaa kestävyyden lisäksi lukuisia erätaitoja. Tehtävärastien virheet ja vapaaehtoisten rastien etsimiset vaikuttavat toisen päivän umpihankiosuuden lähtöaikaan.

Tapahtumassa edetään metsäsuksilla kaikki yöpymisvarusteet, ruoka ja juoma jatkuvasti mukana. Pakkasrajattomuus laittaa talviretkeilijän pohtimaan turvallisuutta varsin tukevasti ennen matkaan lähtöä.

Yön kilpailijat viettävät ulkona, tulilla. Lauantain kääntyessä iltaan syttyy talviseen luontoon satoja nuotiota. Laavut, louteet ja teltat muodostavat tunnelmallisen leirin.

”Parasta kilpailussa on erähenkinen tunnelma ja mahdollisuus koetella paitsi kuntoaan myös varusteitaan sekä keskustella muiden erätaidot hallitsevien ihmisten kanssa”, tiivistää eräs kisan konkareista.

Ajankohta
5–7.2.2021

Matkat
Lauantaina 25–50 km, sunnuntaina 8–10 km umpihankea

umpihankihiihto.pudasjarvi.fi

 

06 Ahmanhiihto

Ahmanhiihto vie suksijan Pohjois-Karjalan upeisiin vaaramaisemiin, Kolin tykkylumipuiden keskelle sekä tunnelmallisille nuotioasemille. Tapahtuman tahdin päättää osallistuja itse. Sinnikkäin sivakoija voi kiertää koko 53 kilometrin mittaisen matkan ja toistaa saman seuraavana päivänä. Ladulle pääsee neljästä eri lähtöpisteestä joustavasti kahtena peräkkäisenä päivänä aamukahdeksan ja puolen päivän välillä.

Ajankohta
12–13.3.2021

Matkat
15 km, 26,5 km, 37 km ja 53 km

ahmanhiihto.fi

Parhaimmillaan latua on ollut kiertämässä 20 joukkuetta, joista jokaisessa saa olla enintään 24 hiihtäjää.

07 Kurun 24h hiihto

80-luvun alussa kurulainen leirikeskus tarvitsi kipeästi moottorikelkan. Rahankeruuta varten paikalliset ideoivat Suomen ensimmäisen 24 tunnin hiihtotapahtuma, jonka arpajaisten ideana oli veikata, kuinka monta kierrosta voittanut hiihtojoukkue kiertää käytössä olevan ajan puitteissa.

Parhaimmillaan latua on ollut kiertämässä 20 joukkuetta, joista jokaisessa saa olla enintään 24 hiihtäjää. Lumenpuutekaan ei pysäytä sitkeitä kurulaisia. Jos reitille ei saada riittävästi lunta, on tarjolla sauvakävelykisa.

Joukkuehenki, läpi yön sykkivä kisakeskus, live-lähetys ja yön hiljaisuus ladulla luovat tapahtumalle ainutlaatuisen tunnelman.

Ajankohta
20.–21.2.2021

Matkat
Tapahtumassa kierretään 2,1 km:n rataa

24tunninhiihto.wordpress.com

08 Lapponia-hiihto

Kun yhden hiihdon sijaan haluaakin kerätä latuelämyksiä viikon verran, kannattaa suksineen suunnata Oloksen keväthangille. Arvo Yliniemi ja Muonion kunta laittoivat vuonna 1978 alulle hiihtotapahtuman, joka vain paranee vanhetessaan. Tunturi-Lapin ladut kokoavat hiihtäjiä jopa Australiasta, Japanista, Uudesta-Seelannista ja Thaimaasta asti. Viikon aikana muodostuu kestäviä ystävyyssuhteita hiihtoinnokkaiden välille. Maisemien ja letkeän tunnelman lisäksi monet palaavatkin Lapponian laduille tavatakseen omia hiihtotuttujaan.

Ajankohta
12.–16.4.2021

Matkat
Puolimatkat 25–40 km/päivä
Pitkät matkat 50–80 km/päivä

lapponiahiihto.fi

09 Rovaniemi150

Rovaniemen arktisten koitosten pääjärjestäjä, katalonialainen Àlex S. Casanovas sai idean Rovaniemi150-kilpailusta saavuttuaan läskipyörällään maaliin legendaarisessa Iditarod Trail Invitational -tapahtumassa.

Ensimmäinen Rovaniemi150 järjestettiin helmikuussa 2012 ja oli silloin ensimmäinen tapahtuma laatuaan koko Euroopassa. Helmikuussa 2021 onkin siis edessä jo 10-vuotisjuhlat.

Rovaniemi tarjoaa koitosta kaipaaville kolme matkaa 66 km, 150 km ja 300 km. Kaikki sarjat lähtevät kulkemaan samaa moottorikelkkauraa samaan aikaan ja kilpailijat kuljettavat mukanaan kaikki matkan aikana tarvitsemansa varusteet, ruuat ja juomat. Tapahtumaan voi osallistua hiihtäen, jalan tai pyöräillen.

Noin vain kilpailuun ei ilmoittauduta. Prosessi ei saavuta myyttisen The Barkley Marathonsin mystistä kulkua, kilpailuorganisaatiolle on kuitenkin pystyttävä perustelemaan vankasti, miksi uskoo selviytyvänsä armottomasta reitistä omin voimin.

Osallistujakaarti on uskomattoman kansainvälinen. Yhtä uskomatonta on se, että vain kymmenisen suomalaista uskaltautui lähtöviivalle helmikuun 2020 tapahtumassa. Edustettuina olivat mm. Malesia, Serbia, USA, Bulgaria, Kreikka ja Etelä-Afrikka.

Tapahtumassa ei ole kyse siitä, kuinka rautaisessa kunnossa olet, vaan miten osaat valmistautua kaikkiin mahdollisiin olosuhteisiin. Kukaan ei tiedä etukäteen, millainen sää on vastassa – varmaa on, että keli koettelee kisaajaa tavalla tai toisella. Viime vuonna kestävyysliikkujat hikoilivat jopa +5°C lämmössä, kun vuotta aikaisemmin pakkanen paukkui -30 celsiusasteen lukemissa

Ajankohta
Talvella 2022

Matkat
66 km, 150 km ja 300 km, samat matkat pyörä-, hiihto- ja jalkasarjalaisille

rovaniemi150.com

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Latu&Polku-lehden numerossa 1/2020 ja verkkoversiossa 2.3.2020. Juttua on päivitetty 3.12.2020.


Luitko jo nämä jutut?