Digiliikunta ja Suomen Latu

07.09.2020 | Eki Karlsson

On selvää, että kaikki eivät ole digiä liikkumiseensa löytäneet, mutta on hyvä tiedostaa, että liikunnan tulevaisuus on digitaalinen.

Olen mielestäni liikuntateknologian käyttäjänä edelläkävijä eli jonkin asteinen liikuntadiginörtti: käytin jo 80-luvulla sykemittaria ja hieman myöhemmin askelmittareita, opettelin ensimmäisten joukossa GPS-laitteiden ja -ohjelmien käytön sekä aloitin paikannukseen perustuvan lisätyn todellisuuden pelien pelaamisen kauan ennen Pokemon Go:ta. 

Vakavan ylikäytön jälkeen ehdin jo vierottua pois, sillä tunsin olevani yksin ihmettelemässä GPS-jälkiäni ja pelisuorituksiani. Halusin nauttia “pelkästä” liikunnasta ilman härpäkkeiden tuomaa lisäsäätöä. 

Koronan myötä yhteiset treenit loppuivat kuin seinään, ja samalla myös keskustelut kavereiden kanssa harjoittelusta, hienoista harjoittelupaikoista, tekniikasta ja päivän ajankohtaisista aiheista. 

Samalla somekuplani täyttyi kavereiden haasteista.

Paremman liikuntaseuran puutteessa availin jälleen sovelluksia ja huomasin seuraavani älysormuksella yöuniani ja haaveilevani uudesta GPS-kellosta. 

Samalla somekuplani täyttyi kavereiden liikuntasuorituksista ja haasteista, myös frisbeegolf-sovellus alkoi “kilistä” entistä tiheämmin kavereitteni heittelyiden aloittamisen merkiksi. Samalla järjestömme päivittäisessä toiminnassa kysyntä geokätköilystä ja parhaista retkipaikkasovelluksista lisääntyi eksponentiaalisesti.

Hienoimpia oivalluksia suomalaisten liikuttamiseksi digitaalisesti olivat paikallisyhdistyksiemme nopeasti keräämät tiedot oman lähialueen ulkoilupaikoista sekä suunnistusseurojen omatoimirastit, joihin pystyi tulostamaan kartan omalta kotikoneelta.

On selvää, että kaikki eivät ole digiä liikkumiseensa löytäneet, mutta on hyvä tiedostaa, että liikunnan tulevaisuus on digitaalinen.

Minua kiinnostaa, miten liikuntajärjestöt ja -seurat löytävät oman roolinsa ja tehtävänsä digikansan liikuttamisessa? Vai onko sitä? Siirtyykö rooli kansan liikuttamisesta älykellojen valmistajille ja maailmanlaajuisille kaupallisten sovellusten omistajille? 

Kerro netissä oma näkemyksesi, minkä roolin Suomen Latu voisi ottaa digikansan liikuttamiseksi:

suomenlatu.fi/digiliike


Luitko jo nämä jutut?