Avojaloin

29.05.2024 | Pauliina Toivanen

Seikkailukasvattaja ja eräopas Antti Uski on vaeltanut pisimmillään 30 kilometriä avojaloin.

Miksi metsään avojaloin?

Siinä on paljon hyviä puolia, kuten terveysvaikutukset. Luonnollinen askellus tuntuu ihanalta. Kun kuljet metsäpoluilla ja juurakoilla, saat jatkuvasti shiatsu-hierontaa. Myös luontoyhteys konkretisoituu ja voimistuu. Vaikka paljasjalkakengät antavat hyvän simulaation, paljain jaloin maan tuntee ihan eri levelillä. On mahtavaa, kun saa enemmän grippiä – juurakoista voi napata varpailla kiinni!

Mitkä ovat suosikkipaikkojasi avojaloin retkeilyyn?

Kallioluodoilla hyppiminen, kun rantaudun melontavaelluksella johonkin saareen. Metsäiset polut ovat ihania, ja märkä rahkasammaleikko. Lappia välttäisin pahimpaan räkkäaikaan ja rakkakivikkoa paljasjalkavaelluksilla.

Minkälaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee luontoon avojaloin?

Kannattaa tutustua reittiin etukäteen. Esimerkiksi Repovesi, jossa vaelsin 30 kilometriä paljain jaloin, on osittain soratietä. Sitä oli kamala mennä paljain jaloin. Jalat kannattaa totuttaa hyvissä ajoin. Harjoitella voi takapihalla tai lähes missä vain lähimetsässä.

Mitkä ovat vinkkisi avojaloin vaellukseen?

Repoveden vaellukseen valmistautumisen aloitin keväällä, pari-kolme kuukautta aikaisemmin pienillä patikoinneilla ja juoksemalla luonnossa paljain jaloin. Jos on tottunut menemään paksut vaelluskengät jalassa, totuttelu kannattaa aloittaa kevyesti. Mitä kevyemmät kantamukset sitä helpompaa. Pikkuhiljaa voi lisätä painoa reppuun.

Onko paljain jaloin sattunut haavereita?

Kun aloitin totuttelun ennen Repoveden vaellusta, meinasin astua kyykäärmeen päälle. Repoveden metsäpolulla tunsin puolestaan jännää liikettä jalkojeni alla ja pian varpaideni välistä ryömi esiin ampiainen – olin astunut maa-ampiaispesän päälle. Huusin äidilleni, jonka kanssa olin vaelluksella: Juokse! Lähdimme pinkomaan hirveää vauhtia. Sain yhden pistoksen pohkeeseeni. Vaikka sama olisi voinut käydä kengät jalassa, avojaloin kannattaa miettiä reittiä harkitummin.

Minkälaiseen maastoon haluaisit päästä avojaloin?

Ensimmäisenä tulee mieleen tosi mutainen maasto. Yleensä se on inhottavaa, kun kengät menevät likaiseksi ja sukat kastuvat. Yleisesti ottaen maasto, joka on hankalaa kengät jalassa, onkin mukava paljain jaloin.


Luitko jo nämä jutut?