Asiallisesti ulkoillessa

01.06.2022 | Eki Karlsson

"Luodaan yhdessä avoin, toisia ja luontoa kunnioittava ulkoilun iloinen ilmapiiri", kirjoittaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Epäasiallinen käytös liikuntapiireissä nousi tänä keväänä julkisuuteen, ja hyvä niin. Epäasiallinen käytös on tuomittavaa, mutta onko vaarana, että ajaudumme liiankin asiallisiksi?  

Älä kuitenkaan vielä syytä minua asian vähättelystä, vaan lue kirjoitukseni loppuun.

Epäasiallinen käytös on helppo huomata: se näyttäytyy esimerkiksi jonossa ohitteluna tai roskaamisena, yksittäisen henkilön pilkkaamisena, raivoamisena, yöllisinä vihjailevina tekstiviesteinä tai seksuaalisena häirintänä. Tällaisia asioita ei pidä suvaita ja niihin pitää puuttua heti niitä kohdatessa niin kotona, töissä, kaupassa, ulkoillessa kuin yhdistystenkin toiminnassa.

Sen tekemiseen tarvitaan meistä jokaista.

Meidän pitää kuitenkin huolehtia myös siitä, ettei epäasiallisen käytöksen pelko estä normaalia kanssakäymistä. Elämään kun kuuluvat tunteet, tuoksut ja tunnelmat sekä niistä puhuminen. 

On monia asioita, jotka voivat “triggeröidä” kanssaihmisiä: poliittinen kanta, erimielisyys, ihastuminen, uskonnollinen vakaumus. Näistäkin asioista on puhuttava, mutta se vaatii meiltä kaikilta sitä kuuluisaa tunneälyä: kuuntelutaitoa, empatiaa sekä oikea paikkaa ja hetkeä.

Aina ei myöskään tiedä, miten pitäisi käyttäytyä uusissa ympyröissä. Se, miten toimit esimerkiksi kotona, ei välttämättä ole hyväksyttävää käytössä yhdistyksesi toiminnassa. 

Jokaisella meillä on vastuu antaa palautetta häiriökäyttäytyjälle, jotta epätoivottu käyttäytyminen ei jatku. Tämäkin olisi ihannetapauksessa hyvä tehdä keskustellen. Jos tämä ei onnistu, ota yhteyttä yhdistyksesi hallitukseen. Jos tämäkään ei auta, niin sinulla on mahdollisuus jättää häiriökäytöksestä ilmoitus Suomen Ladun verkkolomakkeella – me autamme asian käsittelyssä. 

Suomen Latu haluaa ulkoilijoiden nauttivan ulkoilusta eri ympäristöissä. Ulkoilun jouhevan yhteiselon edistämiseksi olemme tehneet useita etikettejä, kuten latu- ja maastopyöräilyetiketit, joissa ohjeistamme ihmisiä turvalliseen, toisia ja luontoa kunnioittavaan käyttäytymiseen. 

Luodaan yhdessä avoin, toisia ja luontoa kunnioittava ulkoilun iloinen ilmapiiri. Sen tekemiseen tarvitaan meistä jokaista.

suomenlatu.fi/hairinta
suomenlatu.fi/etiketit


Luitko jo nämä jutut?