Artesaaniahkio

01.03.2019 16:26 | Tiina Riikonen

Ahkion voi tilata myös omien toiveidensa mukaisesti. Ja vielä Lahdesta.

Laadukas ahkio on retkeilyvälineeksi melko arvokas, mutta toisaalta pitkäikäinen ja kestävä hankinta.

Somaksen malli on vakiintunut loivakeulaiseksi ja kilpailijoitaan pidemmäksi

Suomessa tarjontaa ovat hallinneet Savotan Paljakka ja norjalainen Fjellpulken. Rajallisilla markkinoilla tuotekehitys on ollut hidasta, mutta aina on ollut myös niitä, jotka ovat tehneet ahkionsa itse.

Lahtelainen diplomi-insinööri Pekka Pasanen suunnitteli omansa Käsivarren tuntureille suuntutuneille retkilleen. Vuosi toisensa jälkeen matkassa oli aina uusi kehitysversio, kunnes puskaradio alkoi synnyttää kysyntää.

Somas-ahkiosta hioutui kaupallinen tuote.

Somaksen malli on vakiintunut loivakeulaiseksi ja kilpailijoitaan pidemmäksi. Itse asiassa se kapenee aavistuksen taaksepäin, minkä ansiosta pulkan kyljet eivät kinnaa keulan puhkaiseman uran reunoihin. Polyeteenistä valmistettu pohjalevy lisää luistoa.

Somaksen muotoilussa kiitosta saavat myös tavanomaista ahkiota korkeammat ja suorasivuiset laidat. Nämä omanaisuudet parantavat sekä pakattavuutta että kuorman vakautta epätasaisessa ja kaltevassa maastossa.

Keulan muotoilun lisäksi ahkion luonteeseen vaikuttaa aisaratkaisu. Tältä osin Somas ei ole sukua millekään olemassa olevalle, sillä aisat kiinnittyvät pulkan kylkiin. Ahkio ohjautuu erinomaisesti, eikä kaadu helposti – ja jos kaatuukin, se nousee ylös pienellä lantion liikkeellä.

Ristikkäisaisat kiinnittyvät välyksettömästi – pesukoneen hydrauliikkaliittimellä! Aisan kuorena on vahva lasikuituputki ja sen sisällä ohut teräsvaijeri. Veto toimii vaikka aisan onnistuisi katkaisemaan.

Somas-ahkiot valmistetaan tilauksesta noin 1–4 viikon toimitusajalla. A-malliksi kutsutun yleisahkion lisäksi valikoimassa on hieman kapeampi ja matalampi, erityisesti naisille suunniteltu M-malli sekä molempien kevennetyt versiot. Uusinta uutta on peräti 190 cm pitkä retkikunta-ahkio.

Testipulkkana oli kevennetty A-malli, mutta ennen kaikkea Somas-ahkio on asiakkaan yksilöllisten toiveiden mukaan valmistettu ja varusteltu yksilö. Pulkan voi tilata vaikka hiilikuituisena ja peitten Kevlar-kankaisena.

Vetovyökin ommellaan omistajan mittojen mukaan.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?