Aktiiviliikkujan villiyrtit

13.06.2018 13:41 | Pauliina Toivanen

Villiyrtit ovat yksi kesän kiehtovimmista sesonkiruuista. Ravintoainevertailuissa ne päihittävät monet muut vihreät vihannekset ja jopa ulkolaiset superfoodit. Villi­yrteissä on paljon vitamiineja, mutta vain vähän kaloreita, ja niiden hiilijalanjälki on lähiluonnosta kerättynä pyöreä nolla. Ja mikä parasta, ne kasvavat lenkkipolkujen liepeillä aivan ilmaisina. | Teksti & kuvat Pauliina Toivanen

Nokkonen on todellinen superfood, joka sisältää proteiinia jopa 5,9 prosenttia 100 grammaa kohden. Lisäksi se on kuitupitoinen vihannes, joka sisältää runsaasti A-, E-, K- ja C-vitamiinia. Vaikka nokkosta voi käyttää ruuanlaitossa pinaatin tavoin, sen C-vitamiinipitoisuus ja rautapitoisuus ovat yli kolmikertaiset pinaattiin verrattuna. Nokkosen polttavat lehdet taltutetaan kuivattamalla tai ryöppäämäällä, eli upottamalla lehdet kiehuvaan veteen noin 30 sekunniksi.

Sian­kärsämö saattaa aiheuttaa pujo- ja kamomilla-allergikoille oireita.

Vuohenputki on toinen liikkujan suosikkiyrtti. Tuoreen vuohenputken maku on raikas, ja se muistuttaa hieman porkkanaa tai selleriä. Erityisen herkullista vuohenputki on erilaisissa tomaattiruuissa ja sellaisenaan salaateissa. Nokkosen tavoin vuohenputki sisältää hyvän määrän palautumista edistävää elintärkeää kivennäisainetta magnesiumia, rautaa ja vastustuskykyä ylläpitävää sekä virkistävää C-vitamiinia. Vuohenputki on tunnistettava varmuudella, sillä putkilokasvien joukossa on myös toisiaan muistuttavia myrkyllisiä lajeja.

Siankärsämö on tuhatjalkaista muistuttava yrtti. Siankärsämön tuoksu on aavistuksen pippurinen, ja se sopii erinomaisesti maustamaan kesän grilliruokia, salaatteja ja juomia. Kun sian­kärsämönlehtiä ja sen valkoisia kukkia hauduttaa kuumassa vedessä, niistä saa valmistettua pehmeän­makuista aineenvaihduntaa kiihdyttävää teetä. Magnesiumia sian­kärsämö sisältää jopa enemmän kuin nokkonen! Lisäksi kasvi on pullollaan mangaania ja K-vitamiinia. Sian­kärsämö saattaa aiheuttaa pujo- ja kamomilla-allergikoille oireita.

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

LIITY JÄSENEKSI, SAAT LEHDEN

Latu&Polku on Suomen Ladun jäsenlehti ja levikiltään Suomen suurin ulkoilun harrastelehti. Me julkaisemme tarinoita ulkoilmaelämästä, jotta sinä voisit löytää ulkoilusta, retkeilyistä ja liikunnasta elämääsi enemmän sisältöä. Liity jäseneksi, niin saat Latu&Polku-printtilehden kotiisi neljää kertaa vuodessa sekä lukuoikeuden verkkolehteen ja näköislehtiarkistoon.

Liity nyt

Luitko jo nämä jutut?