Adoptoi laavu

13.06.2018 13:40 | Anne Rautiainen

Metsähallitus on vaikeuksissa kasvavien vastuiden ja korjausvelan kanssa. Monia retkeilyrakenteita odottaa purkaminen.

Järjestön kevätkokouksessa Kiilopäällä useat Suomen Ladun jäsenyhdistykset esittivät huolensa Metsähallituksessa meneillään olevasta laavujen, reittien ja muiden retkeilyrakenteiden käytöstä poistamisesta.

Kävijämäärät Metsähallituksen luontokohteilla ovat lisääntyneet ja niiden ylläpitokulut kasvaneet. Myös uudet kansallispuistot ovat vaatineet investointeja, jotta alueet kestävät lisääntyneet kävijämäärät. Tämä on johtanut siihen, että Metsähallituksen saama budjettirahoitus ei riitä enää kaikkien tehtyjen retkeilyrakenteiden ylläpitoon.

Osasta vähemmän käytettyjä paikkoja ollaan luopumassa tai niiden ylläpitoa tarjotaan muille tahoille.

Samaan aikaan tiedetään, että monet Metsähallituksen mittakaavassa vähän käytetyt kohteet esimerkiksi kuntakeskusten lähettyvillä ovat lähiseudun asukkaille ja järjestöille tärkeitä ulkoilukohteita.

Metsähallitus on tarjonnut lopetettavia kohteitaan adoptoitavaksi useimmiten kunnalle, mutta adoptoijana voi olla myös järjestö – tai ylläpito voidaan hoitaa erilaisilla yhteistyökuvioilla.

Joillain retkeilyrakenteilla ei sijaintinsa vuoksi ole juurikaan käyttöä, ja jostain on siis varmasti järkevääkin luopua.

Lakkauttamisesta keskustellaan myös joillain sellaisilla kohteilla, jotka ovat paikallisesti tai alueellisesti merkityksellisiä. Suomen Latu on huolissaan siitä, ettei jotain merkittävää retkeilyrakennetta nyt poisteta kokonaan, koska tieto poistamisuhasta ei kulkeudu sellaisten tahojen korviin, joille paikka on tärkeä.

Suomen Latu on käynut keskustelua Metsähallituksen kanssa ja esittänyt huolensa retkeilyrakenteiden lakkauttamisprosessin aikatauluista ja menettelytavoista.

Toivomme, että kaikista lakkautettavista kohteista eri puolilla maata informoidaan aina suoraan myös Suomen Ladun paikallisyhdistystä, koska siellä on paikallisesti hyvä osaaminen lähiseudun ulkoilupaikkojen käytöstä.


Luitko jo nämä jutut?