9 vinkkiä perheen ensimmäiseen telttayöhön

31.05.2023 | Susanna Ylinen

Ulkona nukkuminen pienten lasten kanssa on mutkattomampaa kuin mitä yleisesti ajatellaan.

Mistä on perheen yhteiset metsäretket tehty? Muurahaisten ihmettelystä, muuttolintujen tarkkailusta, yhteisistä lepohetkistä riippumatossa, maukkaista eväistä ja kiireettömästä läsnäolosta.

Moni perhe kuitenkin suuntaa luonnosta illan tullen kotiin. Entä jos perheseikkailua venyttäisikin vielä yön yli? Telttayö kylkikyljessä korttipeleineen ja rapsutteluineen kruunaa perheretket.

Ulkona nukkuminen on mutkattomampaa kuin mitä yleisesti ajatellaan. Lapset sopeutuvat vaivattomasti erilaisiin olosuhteisiin. On luonnollista, että uudet asiat jännittävät. Usein kuitenkin jo parin ulkona nukutun yön jälkeen telttailusta muodostuu lapsille uusi normaali. Viileä ja raitis ulkoilma nukuttavat tunnetusti hyvin.

Yön yli retkeily on helppoa ja turvallista aloittaa kesällä, kun lämpötilat ovat mukavan lempeät.

9 X yöpymisvinkki

01 Telttaan tutustumisen voi aloittaa esimerkiksi päiväunilla tai lukuhetkillä teltassa. Majoitteen voi pystyttää vaikka olohuoneeseen.

02 Ensimmäinen telttayö voi olla myös mummolan tai kesämökin pihassa. Tieto siitä, että voi tarpeen tullen hipsiä sisälle nukkumaan, madaltaa ulkona nukkumisen kynnystä.

03 Säilytä rutiinit. Iltapalat, hampaanpesut, satu, unilelu ja muut tutut kuviot tuovat turvaa, rauhoittavat ja helpottavat nukahtamista.

04 Valitse tasainen telttapaikka. Poista kävyt ja isommat kivet.  Varmista ilmansuunnat, jotta majoite pysyy varjossa auringonnousun jälkeen eikä muutu saunaksi ennen kukonlaulua.

05 Panosta lasten uniin – saat koisia itsekin makoisammin! Vilkkaat retkikaverit saattavat unissaan kömpiä ulos makuupusseistaan. Vältä vilu nukuttamalla lapsi untuvahaalarissaan. Voit myös yhdistää kaksi isoa makuupussia toisiinsa, ja nukkua yhteisessä tuplapussissa jopa kahden lapsen kanssa.

06 Satsaa makuualustoihin. Voit vuorata teltan pohjan laittamalla makuualustoja limittäin, jolloin tenavat pysyvät paremmin alustoilla. Tuplapatja on hyvä sijoitus enemmän retkeileville. Leveällä patjalla uinuu jopa 3–4 henkilöä koosta ja nukkumistottumuksista riippuen.

07 Pieni vauva ja usein vielä taaperokin mahtuu nukkumaan samaan makuupussiin vanhemman kanssa. Kainalo on turvallinen paikka, sillä silloin vanhempi ei pääse kierähtämään lapsen päälle. Untuvatakki ja sormikkaat lämmittävät rintaruokkivaa vanhempaa, mikäli lasta syöttäessä makuupussia täytyy avata.

08 Muista silmälaput ja korvatulpat! Pienimmillä retkeilijöillä pimeyttäjinä toimii silmille vedetty pipo. Taiteltu tuubihuivi käy hyvin silmälapuista. Korvatulpat puolestaan parantavat usein aikuisten unia, kun lemmenkipeät linnut aloittavat konsertit jo aamuyöstä.

09 Jos et omista telttaa, voit vuokrata sen. Kysy mahdollisuutta Suomen Ladun jäsenyhdityksistä.


Luitko jo nämä jutut?